Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Plin kot Putinovo orožje proti Evropi

Zaradi ruskega izsiljevanja v Evropski uniji velika negotovost, ali si bo pred zimo zagotovila dovolj plina.
Putinova strategija kaže kot spodbujanje zaostrovanja energetske krize, gospodarskih težav in nezadovoljstva prebivalcev v EU. FOTO: Sputnik/Reuters
Putinova strategija kaže kot spodbujanje zaostrovanja energetske krize, gospodarskih težav in nezadovoljstva prebivalcev v EU. FOTO: Sputnik/Reuters
12. 7. 2022 | 05:00
6:06

V nadaljevanju preberite:

Z začetkom rednih vzdrževalnih del na Severnem toku 1 (o težavah z dobavo plina pišemo na 9. strani) je EU v veliki negotovosti. Vprašanje je, ali bo ruski Gazprom po končanih delih znova odprl plinovod, po katerem se pod Baltskim morjem pretaka plin za Nemčijo in več drugih evropskih držav.

Ne glede na odločitev v zvezi s ponovnimi dobavami po Severnem toku 1 prihodnji teden je EU v zadnjih mesecih jasno, da ruski predsednik Vladimir Putin uporablja energente, predvsem zemeljski plin, kot orožje. Z njim izsiljuje in poskuša doseči politične cilje.

oložaj je nedvomno resen,« so opozorili v evropski komisiji. Pripraviti da bi se morali na vsak scenarij. Doslej je že dvanajst članic prizadela delna ali popolna prekinitev ruskih dobav. Države EU imajo sicer nacionalne krizne načrte, bo pa Bruselj prihodnji teden predstavil še evropskega, ki bo vključeval sodelovanje in skupno delovanje.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine