Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ozko okno priložnosti za sporazum o brexitu

Pozivi k začasni preložitvi britanskega izstopa iz EU postajajo vse glasnejši.
Britanska premierka Theresa May se je včeraj ob robu vrha EU - Arabska liga v Šarm el Šejku srečala s predsednikov evropskega sveta Donaldom Tuskom. FOTO: REUTERS
Britanska premierka Theresa May se je včeraj ob robu vrha EU - Arabska liga v Šarm el Šejku srečala s predsednikov evropskega sveta Donaldom Tuskom. FOTO: REUTERS
25. 2. 2019 | 09:00
3:38
Britanski vladi in evropskim pogajalcem je ostalo samo še mesec dni časa, da najdejo kompromis glede ločitvenega sporazuma o brexitu in odpravijo vse ključne pomisleke v zvezi z njim. 29. marec se nezadržno približuje, nevarnost britanskega izstopa brez dogovora pa je izrazito visoka.

Govorice o neizogibni preložitvi datuma brexita krožijo že nekaj časa, a v zadnjih dneh čedalje bolj narekujejo že tako kaotično vzdušje v otoški politiki. Povsem možno je, da bodo postale odločilni faktor pri tem, kako se bo britanski parlament odzval na včerajšnjo odločitev konservativne premierke Therese May, da za ta teden predvideno glasovanje o ločitvenem sporazumu z EU prestavi na sredino prihodnjega meseca, v vmesnem času pa poskuša EU prepričati v pravnozavezujoče spremembe spornega irskega varovala.

Parlament bo predvidoma v sredo znova poskušal prevzeti nadzor nad procesom izstopa države iz EU in vlado prisiliti k temu, da vnaprej izključi možnost brexita brez dogovora. Vlada vztraja, da je izstop brez dogovora možno izključiti zgolj tako, da parlament prekliče brexit oziroma podpre nekakšen dogovor; v nasprotnem primeru britanska in evropska zakonodaja predvidevata, da bo Združeno kraljestvo iz EU izstopilo konec marca, z dogovorom ali brez.

Ker v poslanskih klopeh ni večine za izstop brez dogovora oziroma ratifikacijo sporazuma z EU, kaj šele za preklic brexita, čedalje več analitikov verjame v neizogibnost tega, da bo Združeno kraljestvo v kratkem zaprosilo Unijo za nekajmesečno preložitev datuma izstopa. K takšnim ocenam so še dodatno prispevale napovedi treh članov premierkinega ministrskega kabineta, da bodo podprli začasno preložitev brexita v parlamentu, če Theresi May v pogajanjih z EU v prihodnjih dneh ne bo uspelo zagotoviti vidnega napredka.
 

Seme dvoma


»Vojno stanje« v vladnih vrstah, o katerem so poročali otoški mediji, je kazalo, da so spori med proevropskimi in evroskeptičnimi konservativci morda končno dosegli vrelišče. Namesto, da bi se v celoti posvetila iskanju izhoda iz pogajalske zagate, se je premierka morala v zadnjih dneh ukvarjati z reševanjem razmer znotraj lastne stranke, potem ko so trije konservativci posnemali sedmerico svojih kolegov iz laburistične stranke in prestopili v skupino neodvisnih poslancev, katerih edini povezovalni element je nasprotovanje brexitu v kakršni koli obliki.

Thereso May v sredo čaka nova preizkušnja v parlamentu. FOTO: Jessica Taylor/Afp
Thereso May v sredo čaka nova preizkušnja v parlamentu. FOTO: Jessica Taylor/Afp


Premierka se je včeraj v Egiptu udeležila vrha EU in Arabske lige, ki je bil razumljen kot priložnost za nadaljnje pogovore z evropskimi voditelji in iskanje kompromisa. Preden se je podala na pot, je svojo stranko opozorila pred posledicami izgube fokusa v sklepni fazi pogajanj. »To bi bila najslabša stvar, ki bi jo lahko storili. Naša namera po uresničitvi brexita mora biti absolutna,« je vztrajala.

Preložitev datuma izstopa na maj oziroma junij, ko se bo začel mandat novega evropskega parlamenta, sama po sebi ne bi zmanjšala možnosti kaotičnega brexita, a bi zasejala dvom v to, da bo referendumska volja britanskih državljanov sploh kdaj uresničena. Theresa May ima tako na voljo samo še nekaj tednov za to, da izpolni svojo ključno nalogo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine