Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

»Otročji« Trump proti »nori« Nancy, »tiran« Kim Džong Un proti »imbecilu« Bidnu

Ameriška politična zmerjanja z globljimi ozadji. Razreševanje predsednika ali preiskava Obamovih obveščevalnih služb.
Donald Trump. FOTO: Reuters
Donald Trump. FOTO: Reuters
27. 5. 2019 | 08:10
27. 5. 2019 | 08:25
3:18
New York – Potniki na ameriškem letalu Air Force One poročajo, da predsednik Donald Trump na čezoceanskih poletih le redko počiva, med njegovim potovanjem na Japonsko pa je bilo to jasno tudi bralcem tviterskih sporočil. Sporni republikanec se je soočil z demokratsko predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi in nekdanjim demokratskim podpredsednikom Joejem Bidnom, v ozadju pa je seveda veliko več od osebnih obtoževanj.



Na Trumpovem tviterskem računu je bilo velik del konca tedna mogoče videti prirejeni videoposnetek, ki predsednico predstavniškega doma kaže z zapletajočim se jezikom in omahujočimi gestami, pa čeprav so se takoj začele množiti zahteve, da bi morala družabna omrežja opraviti tudi s takšnimi lažnimi informacijami. Nancy Pelosi menda sploh ne pije alkohola, predsednik pa je nejasna pravila novih medijev izkoristil za majhno maščevanje demokratski političarki, ki je prej njegovo družino in podrejene pozvala, naj posredujejo v dobro države. Po propadlem sestanku o državni infrastrukturi so demokrati Donalda Trumpa obtožili otročjega obnašanja, ta pa je Pelosijevo označil za noro.

Ameriški predsednik Donald Trump in prva dama Melania v Tokiu. FOTO: AFP
Ameriški predsednik Donald Trump in prva dama Melania v Tokiu. FOTO: AFP


V ZDA Donalda Trumpa so v ozadju takšnih osebnih zmerjanj seveda globoke politične dileme. Demokrati po objavi poročila posebnega tožilca Roberta Muellerja še vedno tehtajo možnosti za predsednikovo razrešitev, Trump udarec vrača s preiskavo pravosodnega ministrstva o delovanju domačih obveščevalnih služb med zadnjo predvolilno kampanjo. Medtem ko se številni demokrati sprašujejo o njegovih ruskih povezavah, republikanski predsednik verjame, da so obveščevalne službe za časa predsedovanja Baracka Obame vohunile za njim in njegovimi sodelavci.

Nancy Pelosi. FOTO: Reuters
Nancy Pelosi. FOTO: Reuters


Da bi povišal temperaturo, se je predsednik spravil še na Obamovega podpredsednika Joeja Bidna, ki ima vsaj za zdaj velike možnosti za prevlado med demokratskimi pretendenti za predsedniško kandidaturo. Biden je severnokorejskega voditelja označil za tirana, Trump pa pravi, da Kim Džong Unu zaupa kljub izstrelitvi »nekih majhnih orožij« – njegov nasmeh ob označitvi Joeja Bidna za človeka iz (političnega) močvirja z nizkim inteligenčnim količnikom bi lahko bil po predsednikovem mnenju celo signal. Postavitev na stran severnokorejskega diktatorja proti nekdanjemu ameriškemu podpredsedniku pa je zmotila celo nekatere republikance in Trumpova predstavnica za tisk Sarah Sanders je v nedeljskem televizijskem nastopu izjavila, da predsednik za oceno Joeja Bidna ne potrebuje mnenja drugih in se tudi sicer osredotoča na korejski polotok brez jedrskega orožja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine