Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Osemnajst let za podžiganje množic

Daleč najdaljše kazni grozijo nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu.
Obsojeni član Ponosnih fantov Joe Biggs na zborovanju v oregonskem Portlandu septembra 2020 Foto Jim Urquhart/Reuters
Obsojeni član Ponosnih fantov Joe Biggs na zborovanju v oregonskem Portlandu septembra 2020 Foto Jim Urquhart/Reuters
2. 9. 2023 | 04:57
2. 9. 2023 | 09:53
4:12

Prejšnjemu republikanskemu predsed­niku ZDA Donaldu Trumpu v štirih obtožnicah grozi več kot 700 let zapora, sedanjemu demokratskemu Joeju Bid­nu pa republikanski kongresniki zaradi­ po njihovem dvomljivih poslov sina Hunterja napovedujejo ustavno tožbo. Tretja sodna­ fronta političnih in ideoloških obračunavanj poteka na sodišču v Washingtonu, ki je več voditeljev skrajno desne organizacije Ponosni fantje (Proud Boys) ­obsodilo na dolgoletne zaporne kazni.

Veteran iraške vojne iz Floride Joe Biggs je po obsodbi  na sedemnajst let zapora zaradi uporniške zarote jokal, naj ga ne ločijo od hčere in bolne mame, njegov odvetnik je poudarjal, da med demonstracijami 6. januarja 2021 proti porazu republikanskega predsednika Donalda Trumpa na predsedniških volitvah ni napadel nikogar niti ni vstopil v kongres. Preiskovalci so ugotovili, da se je obnašal kot organizator Ponosnih fantov, ter našli posnetke pomoči pri podiranju ograj okrog hrama demokracije. Le malo kasneje je njegov kolega Ethan Nordean iz države Washington zaradi podobnih obtožb prejel osemnajstletno zaporno kazen. 

Vdor Trumpovih podpornikov v Kapitol 6. januarja 2021 Foto Leah Millis/Reuters
Vdor Trumpovih podpornikov v Kapitol 6. januarja 2021 Foto Leah Millis/Reuters

Zvezni sodniki v ameriški prestolnici so odločeni, da bodo strogo kaznovali največje upore na Kapitolskem griču po požigu kongresa – in Bele hiše – med revolucionarno vojno z Veliko Britanijo leta 1814. »Odigrali ste vlogo pri podžiganju množice,« je Biggsu očital sodnik Timothy Kelly, ki ga je imenoval Trump. Zaradi zarote proti rezultatom volitev 2020 so obtožili 1100 ljudi, mnoge med njimi so obsodili na zaporne kazni. Vsaj doslej so najdaljše prihranili prav za člane milicam podobnih skrajno desnih organizacij in Stewart Rhodes iz Varuhov prisege (Oath Keepers) je prejel 18 let zapora. Dolgoletne kazni lahko pričakujejo tudi drugi voditelji Ponosnih fantov z Enriqejem Tarriem na čelu.

Med vsemi zanikovalci zadnjih predsedniških volitev grozijo najdaljše kazni nekdanjemu predsedniku Trumpu, ki je v prvi televizijski debati z demokratskim izzivalcem Bidnom Ponosnim fantom priporočil, naj se umaknejo, a ostanejo v pripravljenosti. Washingtonske obtožbe in obsodbe pa vsaj za zdaj še niso prepričale republikanskih volivcev, ki v veliki meri pritrjujejo tezi o ukradenih volitvah 2020. Spominjajo, da edinega udeleženca demonstracij s številnimi posnetki pozivov k vdoru v kongres Raya Eppsa ni med obtoženci, ter ponav­ljajo teorije zarote, da so vdor v kongres podžgali člani zveznega preiskovalnega urada FBI in obveščevalnih služb, pre­oblečeni v Trumpove privržence.

Politična realnost

Izidi sodnih spopadov zaradi volitev 2020 bodo za dolgo zaznamovali politično realnost v ZDA. Če je Rhodes sodne ukrepe primerjal z nacistično zlorabo požiga reichstaga v Nemčiji v tridesetih letih minulega stoletja, je za mnoge Trumpove nasprotnike ukrepanje proti njemu in drugim udeležencev vdora v kongres demokratična obveza sodstva. Verjamejo, da so ustanovni očetje zaradi strahu pred demagoškim podžiganjem množic ustvarili sistem horizontalne in vertikalne delitve oblasti.

Enrique Tarrio in Joe Biggs v Washingtonu decembra 2020 Foto Jim Urquhart/Reuters
Enrique Tarrio in Joe Biggs v Washingtonu decembra 2020 Foto Jim Urquhart/Reuters

Vsaj en obtoženec zaradi vdora v kongres, 25-letni Newyorčan Edward Lang, se je pritožil na večinsko konservativno vrhovno sodišče, medijski car nacionalistične desnice Tucker Carlson pa vznemirja z napovedjo vojne demokratske Bele hiše z Rusijo za utišanje Trumpa in celo atentata na nekdanjega predsednika. Američani v političnih in ideoloških spopadih še naprej ne izbirajo orožja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine