Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Orkan Florence malo izgubil na moči, a ni nič manj nevaren

Zaradi počasnega premikanja bi lahko orkan dlje časa vztrajal nad kopnim in povzročil katastrofalne poplave.
Severno Karolino so številni zapustili preden udari Florence. FOTO: Andrew Caballero-Reynolds/AFP
Severno Karolino so številni zapustili preden udari Florence. FOTO: Andrew Caballero-Reynolds/AFP
S. S.
13. 9. 2018 | 07:05
13. 9. 2018 | 07:26
2:27
Orkan Florence je nekoliko izgubil na moči, a vseeno ostaja orkan druge kategorije, ki na prag prinaša, kot so se izrazile ameriške oblasti, katastrofo. Hitrost vetrov je upadla na 175 km/h, a orkan se premika počasi, tako bi se lahko dlje zadrževal nad območjem in povzročil hude poplave. Na obalnem območju bi lahko vztrajal do sobote.

Orkan je tudi nekoliko spremenil smer, zavil je nekoliko južneje, zato so zdaj izredne razmere razglasili tudi v zvezni državi Georgia. Izredne razmere so razglašene tudi v Severni in Južni Karolini, Virginiji, Marylandu in Washingtonu. Po napovedih bo orkan kopno dosegel ne meji med obema Karolinama. Poplave lahko pričakujejo v Alabami, Tennesseeju, Kentuckyju in v Zahodni Virginiji.

V teh predelih se je začasno evakuiralo okoli 1,7 milijona ljudi, še okoli 10 milijonov ljudi je v stanju pripravljenosti, v kolikor bi morali na hitro zapustiti domove. A nekateri ostajajo na območju. »S Florence s ne soočam s strahom in paniko. To se bo zgodilo. Potrebujemo le ugotoviti, kako prebiti to obdobje,« je dejal Brad Corpening, lastnik trgovine v Wilmingtonu.

Po navedbah tujih medijev bi bilo največ težav povzročalo viharno povišanje morske gladine, ob obali Severne Karoline bi se voda lahko dvignila za štiri metre, to območje bi lahko prejelo okoli 101 cm dežja na kvadratni meter. Že v sredo so nekateri valovi dosegali višino 25 metrov.

Tako je v objektiv orkan ujel astronavt Alexander Gerst: 





Analitska služba CoreLogic je ocenila, da bi lahko orkan povzročil za okoli 150 milijard evrov škode, uničila bi lahko okoli 759.000 domov in podjetij. Za več tednov bi lahko določena območja ostala brez elektrike.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine