Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Opozicija z novimi protesti proti Lukašenku

Oblasti so v odgovoru na proteste središče prestolnice napolnile z vojaškimi vozili, aretirale so tudi več aktivistov.
Po podatkih nevladne organizacije Pomlad so do poznega popoldneva aretirali najmanj 20 aktivistov. FOTO: Reuters
Po podatkih nevladne organizacije Pomlad so do poznega popoldneva aretirali najmanj 20 aktivistov. FOTO: Reuters
STA
25. 3. 2021 | 20:17
25. 3. 2021 | 20:22
2:02
Razpršene skupine protestnikov so danes skušale oživeti gibanje proti predsedniku Aleksandru Lukašenku, ki je po zatiranju s strani oblasti zamrlo. Oblasti so v odgovoru na proteste središče prestolnice napolnile z vojaškimi vozili, aretirale so tudi več aktivistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Belorusiji so lani po volitvah avgusta, ko je zmagal Lukašenko, izbruhnili množični protesti, ki pa so do konca leta skoraj zamrli, potem ko so aretirali več tisoč protestnikov. Več ljudi je bilo tudi ubitih. Opozicija je od takrat spremenila taktiko in ne več spodbujala k množičnim protestom, ampak k posameznim manjšim v vsaki soseski.

Podobno so tudi danes ob nacionalnem prazniku, ko se spominjajo razglasitve samostojnosti leta 1918, pozvali k posameznim protestom. Glede na posnetke lokalnih medijev so manjše skupine korakale po Minsku in v rokah držale rdeče-bele zastave, ki so simbol opozicije.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Po podatkih nevladne organizacije Pomlad so do poznega popoldneva aretirali najmanj 20 aktivistov.

V državi se nadaljuje zatiranje opozicije. V sredo so med drugim aretirali vodjo združenja Poljakov v Belorusiji Anželiko Boris in jo obsodili na 15 dni zapora. Danes pa so preiskali prostore združenja in aretirali enega od članov.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes pozval Belorusijo k izpustitvi člana združenja skupaj z vsemi drugimi političnimi zaporniki.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Baltske države, Litva, Latvija in Estonija, pa so danes uvedle dodatne sankcije proti Belorusiji. Prepoved potovanj sedaj velja še za več kot sto uradnikov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine