Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Omikronska perspektiva velikega prijateljstva

Azijska velesila bo črno celino oskrbela z milijardo odmerkov cepiva proti covidu-19.
Kitajska je afriškim državam tudi za gradnjo infrastrukture med letoma 2000 in 2019 odobrila za 153 milijard dolarjev posojil. FOTO: Thomas Mukoya/Reuters
Kitajska je afriškim državam tudi za gradnjo infrastrukture med letoma 2000 in 2019 odobrila za 153 milijard dolarjev posojil. FOTO: Thomas Mukoya/Reuters
29. 11. 2021 | 19:28
29. 11. 2021 | 19:28
6:45

V nadaljevanju preberite:

V trenutku, ko se je včeraj začel forum o kitajsko-afriškem sodelovanju Focac, je koronavirus azijsko silo in afriško celino povezoval močneje kot kadarkoli do zdaj. Skorajda natanko dve leti po tem, ko se je pojavil v Wuhanu, je mutiral v še eno različico, najprej so jo odkrili v Bocvani, širila se je v Južni Afriki, nato je preskočila na azijsko in evropsko, nazadnje pa še na ameriško celino.

In podobno kot Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) virusa, ki povzroča covid-19, ni poimenovala »wuhanski«, ampak sars-cov-2, tako se je tudi zdaj izognila zemljepisnemu izvoru virusa in – preden se je v javnosti ustalil naziv »bocvanski« – za njegovo mutirano različico izbrala grško črko omikron.

Funkcionarji WHO so pojasnili, da so tudi prejšnjo različico, ki se je najprej pojavila v Indiji, označili kot delto, tisto, ki se je razširila po Braziliji, so poimenovali gama, južnoafriško mutacijo, ki se je pojavila maja lani, so vpisali kot beto, britanska različica pa je znana kot alfa. Medtem sta se pojavili še dve »zanimivi različici«, poimenovali so ju lambada in mu.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine