Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Obračunavanje v ameriških medijih

Od konservativne televizijske postaje Fox News se ločuje njihov najbolj znani voditelj, pri levi CNN so odpustili Dona Lemona.
Televizijski voditelj kanala Fox News Tucker Carlson. FOTO: Fox News
Televizijski voditelj kanala Fox News Tucker Carlson. FOTO: Fox News
24. 4. 2023 | 19:49
24. 4. 2023 | 21:37
4:23

Še teden dni ni minil, odkar je Fox Corporation s 787 milijoni dolarjev poravnala tožbo zaradi poročanja o domnevnih prevarah med štetjem glasovnic zadnjih predsedniških volitev, že iz paradne televizijske postaje medijskega mogotca Ruperta Murdocha Fox News odhaja njihov najbolj znan konservativni voditelj Tucker Carlson. Na drugi strani ameriške medijsko-politične mavrice so pri CNN odpustili voditelja Dona Lemona.

Ikona ameriškega konservativnega novinarstva Tucker Carlson je v povprečju privabljal 3,3 milijona gledalcev na oddajo in po naznanilu njegovega odhoda so delnice Fox Corporation padle za štiri odstotke. Od najbolj gledane konservativne televizijske postaje ZDA se je že prej poslovil Dan Bongino in konservativni Američani se sprašujejo, če jih bo moralo oditi še več. Cela vrsta najbolj gledanih je širila obtožbe republikanskega predsednika Donalda Trumpa o ukradenih volitvah.

Predsednik News Corporation Rupert Murdoch je moral v nedavni tožbi plačati 787 milijonov dolarjev. Foto Mike Segar/Reuters
Predsednik News Corporation Rupert Murdoch je moral v nedavni tožbi plačati 787 milijonov dolarjev. Foto Mike Segar/Reuters

Zasebno elektronsko dopisovanje Tuckerja Carlsona med tožbo je sicer pokazalo, da ni verjel v obtožbe na račun proizvajalke strojev za štetje volilnih glasov Dominion Voting Systems, ki je tožila News Corporation, pisal je celo o »strastnem sovraštvu« do prejšnjega republikanskega predsednika. Nešteti republikanski volivci in konservativni Američani pa so vendarle enako strastno spremljali oddaje 53-letnega voditelja in drugi znani konservativni ideolog Steve Bannon je že izjavil, da zdaj ne vidi nobenega razloga za gledanje Fox News. »O moj bog!« je z angleško kratico OMG tvitnil Trumpov sin Donald mlajši.

Dolgoletni CNN-ov voditelj Don Lemon s partnerjem Timom Malonejem. Foto Tom Brenner/Reuters
Dolgoletni CNN-ov voditelj Don Lemon s partnerjem Timom Malonejem. Foto Tom Brenner/Reuters

Njegov oče, ki se ponovno poteguje za republikansko predsedniško kandidaturo, je na svojem omrežju TruthSocial zaenkrat komentiral samo odhod voditelja Dona Lemona iz CNN-a: »Najbolj zabit televizijec, zakaj so tako dolgo čakali?« 56-letni voditelj je v minulih mesecih res razburjal s svojimi stališči, potem ko je februarja ženske, starejše od štiridesetih let, označil za onkraj najboljših let. Obe sovoditeljici sta med pavzo odkorakali iz studia in tudi številne druge zaposlene naj bi od vodstva zahtevale izbiro med njimi in Lemonom.

V ameriškem medijskem prostoru pa vsi ne razmišljajo tako, vsaj kolumnistka časopisa New York Times Michelle Goldberg je odkrito žalovala zaradi poravnave in tudi mnogi voditelji CNN-a največjo sovražnico vidijo prav v Fox News. Uredniki časopisa Wall Street Journal, ki tudi sodi v medijski imperij Ruperta Murdocha, pa so se v primeru razsodbe proti televizijski postaji bali globokih ran za vse ameriško novinarstvo. Sodnika iz Delawara, ki je predsedoval primeru, so osumili pristranosti in če bi priziv na morebitno negativno razsodbo prišel do vrhovnega sodišča, bi to po njihovem mnenju morda spreobrnilo prelomno razsodbo New York Times proti Sullivanu iz leta 1964. Ta je za obsodbo novinarskega poročanja zahtevala dokaz zlonamernosti, konservativna vrhovna sodnika Clarence Thomas in Neil Gorsuch pa sta že naznanila željo za spremembo tega standarda.

Številna novinarska razkritja so temeljila na prvem amandmaju ameriške ustave. Foto Wikipedia
Številna novinarska razkritja so temeljila na prvem amandmaju ameriške ustave. Foto Wikipedia

Harvardski profesor Alan Dershowitz se, nasprotno, boji novinarske samocenzure zaradi poravnave z Dominionom, saj se bodo po njegovem manj premožni mediji ustrašili finančnega udarca v primeru napačnega poročanja. Fox News, ki se je v minulih letih vse bolj uveljavljal tudi na ameriški politični sredini, pa so bo moral morda bati pobega konservativnih gledalcev. Ti so v minulih tednih z bojkotom piva Bud Light povzročili milijardni padec borzne vrednosti proizvajalca Anheuser-Busch, potem ko je ta posnel reklamo s transspolno Dylan Mulvaney.

Transspolna Dylan Mulvaney je povzročila velika težave proizvajalcu piva Bud Light, jih bo odhod Tuckerja Carlsona Fox News?  Foto Robyn Beck/Afp
Transspolna Dylan Mulvaney je povzročila velika težave proizvajalcu piva Bud Light, jih bo odhod Tuckerja Carlsona Fox News?  Foto Robyn Beck/Afp

Po poročilu Los Angeles Timesa naj bi Carlsonov odhod zahteval sam Rupert Murdoch in to ne le zaradi Dominionove tožbe, ampak tudi zaradi poročanja o vdoru v kongres med potrjevanjem elektorske zmage demokratskega predsednika Joeja Bidna 6. januarja 2021 ter tožbe nekdanje producentke oddaje zaradi domnevnega seksizma in antisemitizma. Tudi to, če drži, obljublja nove razkole, saj nešteti republikanski volivci v ozadju vdora vidijo zvezni preiskovalni urad FBI in tedanje demokratsko kongresno vodstvo, na ameriški skrajni desnici pa se vse bolj razrašča antisemitizem.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine