Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Območje Kvarnerja stresel potres z magnitudo 4,8

Potres so ob 10.47 čutili tudi po Sloveniji. Po podatkih hrvaške seizmološke službe je bil epicenter potresa na Krku.
FOTO: EMSC
FOTO: EMSC
V. U., N. Č.
16. 2. 2023 | 11:05
16. 2. 2023 | 17:47
2:55

Območje Kvarnerja je ob 10.47 stresel močan potres, ki so ga izrazito čutili tudi v Sloveniji. Po podatkih Arsa so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zaznali potres 35 kilometrov jugovzhodno od Reke (Reka, Hrvaška), 111 kilometrov južno od Ljubljane. Po podatkih hrvaške seizmološke službe je bila magnituda potresa 4,8.

Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Evropsko‑mediteranski seizmološki center EMSC je sprva navedel še višjo magnitudo, 5,2, in prvo oceno, da je bil epicenter na območju otoka Krk.

»Močno se je zatreslo, trajalo je kakšne tri sekunde, a drugega ni bilo,« je za Delo povedal Peter Romanič iz Suzy tours na otoku Krku. Kot so sami preverili na googlu, naj bi bil epicenter v Novem Vinodolskem. Preverili smo tudi v turistični agenciji DM Tours v Novem Vinodolskem, kjer so povedali, da jih je pošteno zatreslo, a tudi tam škode ni bilo.

Reški Novi list poroča, da je bil po informacijah hrvaške seizmološke službe epicenter potresa pri Bašćanski Dragi na Krku.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na twitterju objavil, da po sedanjih informacijah ni podatkov o resnejši škodi. Tudi hrvaška civilna zaščita je objavila, da doslej niso prejeli prijav škode ali poškodb ljudi.

Seizmolog Krešimir Kuk je za Večernji list izjavil, da so zaznali še dva kasnejša potresa z nižjima magnitudama med dva in tri.

Šibka potresna sunka v bližini Tolmina

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 16.44 izmerili dva šibka potresna sunka magnitud 2,1 in 2,4. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 66 kilometrov severozahodno od Ljubljane, v bližini Tolmina.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla tretje stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili posamezni prebivalci okoliških krajev, so še sporočili iz urada za seizmologijo na Agenciji za okolje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine