Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Oblikovanje vlade bo vse prej kot enostavno

Po preštetih glasovnicah je zmago že razglasila opozicija, ki ima več glasov od dosedanje vladne koalicije.
Kljub zmagi opozicijskih list boj za parlamentarno večino še ni končan. FOTO: Savo Prelevic/AFP
Kljub zmagi opozicijskih list boj za parlamentarno večino še ni končan. FOTO: Savo Prelevic/AFP
31. 8. 2020 | 20:54
31. 8. 2020 | 20:54
4:21
Črnogorski predsednik Milo ­Đukanović je po treh desetlet­jih na oblasti doživel velik poraz. Njegovi socialisti so skupaj z dosedanjimi koalicijskimi zavezniki izgubili večino v parlamentu. Kljub zmagi opozicijskih list boj za parlamentarno večino še ni končan.

Preberite še: Jeziček na tehtnici

Po vseh preštetih glasovnicah je Demokratska stranka socialistov (DPS) Mila Đukanovića na nedeljskih volitvah prejela 35,06 odstotka glasov, kar je njen najslabši rezultat doslej. Socialdemokrati (SD), dosedanji koalicijski partnerji DPS, so dobili 4,10 odstotka glasov. Čeprav se je v parlament prebila še Socialdemokratska stranka (SDP), ki je bila leta v koaliciji z DPS, s 3,14 odstotka glasov, slavi opozicija, ki ima skupaj več glasov od dosedanje­ vladne koalicije.


Hrvati so ostali praznih rok


Socialisti so relativni zmagovalci volitev, vendar sodeč po parlamentarni sestavi ne morejo oblikovati večine. DPS se račun ne izide niti s pomočjo stranke bošnjaške manjšine s 3,98, Albanske liste z 1,58 odstotka in albanska koalicija Enoglasno z 1,14 odstotka glasov, ki so tradicionalno podpirale vladajočo stranko. Đukanovićevi stranki ne bi uspelo, tudi če se hrvaški volivci ne bi razdelili v dva bloka, tako da Hrvati prvič ne bodo zastopani v črnogorskem parlamentu, ker niso dosegli parlamentarnega praga.

Po novem bodo imeli vsi trije opozicijski bloki v 81-članskem parlamentu 42, dosedanja vlada pa le 39 poslanskih mest. Prosrbska in proruska opozicijska lista Za prihodnost Črne gore, ki jo vodi stranka Demokratska fronta (DF), je dobila 32,55 odstotka glasov. Proevropski opozicijski listi Mir je naša nacija Aleksa Bečića in Črno na belem državljanskega gibanja URA na čelu z Dritanom Abazovićem sta dobili 12,53 oziroma 5,53 odstotka glasov.

Kljub zmagi opozicijskih list boj za parlamentarno večino še ni končan. FOTO: Savo Prelevic/AFP
Kljub zmagi opozicijskih list boj za parlamentarno večino še ni končan. FOTO: Savo Prelevic/AFP

 

Skupna točka je podpora EU


Đukanović je priznal, da sodeč po volilnih izidih njegova stranka s tradicionalnimi koalicijskimi partnerji nima parlamentarne večine. Po njegovem kljub temu bitka še ni končana, ker da jim manjka le en poslanec. Obljubil je, da bo DPS sprejela, če bodo potrebno večino zagotovile druge stranke. Sklenil je z ugotovitvijo, da DPS ostaja največja stranka, in izrazil pričakovanje, da bo Črna gora nadaljevala po poti gospodarskega in demokratičnega razvoja v smeri Evropske unije.

Nosilec liste Za prihodnost Črne gore Zdravko Krivokapić je poudaril, da se je po 31 letih absolutne vladavine DPS zgodila svoboda in da so v njegovi koaliciji odprti za sodelovanje z vsemi. Ponudil jim je roko sprave kot osnovo sobivanja. Po mnenju političnega novinca na črnogorskem političnem prizorišču brez tega ni boljše Črne gore. Bečić je poudaril: »Črna gora odslej ni več edina država na svetu, ki na volitvah nikoli ni zamenjala oblasti.« Abazović je izrazil prepričanje, da si Črna gora zasluži, da jo vodi ekspertna vlada.

Poročevalec evropskega parlamenta za Črno goro Tonino­ Picula je izrazil upanje, da bo nova parlamentarna večina sprejela dejstvo, da EU podpira skoraj 70 odstotkov črnogorskih državljanov. Po njegovem je lahko pozitiven odnos do članstva v EU skupna točka različnih in nasprotujočih si političnih opcij v Črni gori, podpora EU pa bo odvisna od ritma uresničevanja sprejetih obvez.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine