Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Oblačila za krožno gospodarstvo

Tale Me: Belgijsko zagonsko podjetje ponuja najem oblačil za bodo​če mamice in malčke. 
»Ljudje bi se morali zavedati, da ni nujno, da pri izposoji izgubljajo denar,« pravi ustanoviteljica Tale Me Anna Balez. FOTO: Olivier Polet/Le Soir
»Ljudje bi se morali zavedati, da ni nujno, da pri izposoji izgubljajo denar,« pravi ustanoviteljica Tale Me Anna Balez. FOTO: Olivier Polet/Le Soir
Ludivine Ponciau, Le Soir, Belgija
16. 6. 2018 | 06:03
16. 6. 2018 | 10:59
5:26
Tekstilna industrija vsako leto ustvari 1,2 milijarde ton izpustov toplogrednih plinov, več kakor ves mednarodni letalski in pomorski promet skupaj, piše v obtožujočem poročilu, ki ga je leta 2017 izdala britanska fundacija Ellen MacArthur. Hkrati je slišati obtožbe, da veliki trgovci s tekstilnimi izdelki uničujejo na tisoče ton novih neprodanih oblačil, da bi razbremenili prenapolnjena skladišča.

Minilo je pet let od škandala, ki je izbruhnil, ko se je zrušila stavba Rana Plaza v Bangladešu in pokopala pod seboj 1135 ljudi, ki so izdelovali poceni modna oblačila za večje zahodne blagovne znamke. Toda le redki trgovci s tekstilnimi izdelki so držali obljubo in zagotovili osnovno varnost lokalnim tekstilnim delavcem.

V Belgiji so zadnja leta pripravili več projektov, s katerimi so hoteli opozoriti kupce na etična in okoljevarstvena vprašanja, povezana s proizvodnjo izdelkov, ki jih ne uporabljamo zelo dolgo. Ozaveščenost se krepi pod vplivom gibanja »nič odpadkov«, vendar je še vedno najbolj razširjena med kupci srednjega razreda, med katerimi se nekateri dobro zavedajo okoljevarstvenih težav.

Mesečna naročnina za najem

Eden izmed takšnih projektov je štiri leta staro zagonsko podjetje Tale Me s sedežem v Bruslju, ki po zmernih cenah izposoja oblačila za bodoče mamice in majhne otroke. Tako skrbi, da ljudem ni treba kupovati dragih oblačil, ki jih čez nekaj mesecev nihče več ne bo nosil.

»Od začetka smo bili zelo uspešni, saj ponujamo alternativno možnost v življenjskih obdobjih, ko ljudje nosimo nekatera oblačila samo krajši čas,« je povedala Anna Balez, ustanoviteljica in avtorica projekta Tale Me ter strokovnjakinja za analizo vpliva industrije na okolje.

»Ljudje bi se morali zavedati, da ni nujno, da pri izposoji izgubljajo denar. Vsi bi morali nehati tako razmišljati. Poleg tega so od 25 do 30 let stari predstavniki generacije Y najboljši dokaz, da imamo prav, saj hitro spreminjajo nakupovalne navade. Oni bodo poskrbeli, da bomo vsi začeli drugače razmišljati. Danes se ljudje več ne zmrdujejo nad konceptom krožnega gospodarstva.«

Za kaj pravzaprav gre? Stranka si prek spleta izbere paket in prejme od tri do pet kosov oblačil za nosečnice ali majhne otroke (od 0 do 8 let), izbira pa lahko med več tisoč oblačili, ki so na voljo v spletni trgovini Tale Me. Stranka prejme izbrana oblačila čez nekaj dni na dom ali jih prevzame na dogovorjenem kraju. Po potrebi je na voljo tudi prostor za pomerjanje oblek. Ko mesečna naročnina poteče, stranka vrne izposojena oblačila in lahko spet nakupuje druga oblačila.

Naročnine niso visoke: od 19 evrov za tri kose otroških oblačil do 45 evrov za pet kosov nosečniških oblačil, seveda pa je na voljo še več drugih paketov. Če bi si kdo rad izposodil več oblačil, se lahko odloči za naročnino po meri.

Kaj se zgodi, če se oblačilo raztrga ali zelo umaže? Anna Balez, mati dveh otrok, je pomislila na to, da lahko otrok izrabi oblačilo ali ga poškoduje, zato je v naročnino vključila zavarovanje za trdovraten madež ali luknjo. Zdelo se ji je, da brez zavarovanja marsikdo ne bi bil pripravljen uporabljati storitve.

Izdelki neodvisnih modnih ustvarjalcev

Projekt Tale Me je sistem, ki ponuja neskončne možnosti izposoje in koristi staršem, ki so pripravljeni nekoliko drugače uporabljati izdelke (ali imajo omejena finančna sredstva), ter mladim modnim ustvarjalcem, ki iščejo stranke za svoja modna in etična, toda draga oblačila.

Vse izdelke, namenjene izposoji, kupijo nove od neodvisnih modnih ustvarjalcev, katerih stvaritve izdelujejo v Evropi v ustreznih delovnih razmerah ter iz ekoloških ali trajnostnih materialov. Tale Me poudarja, da njihovih izdelkov ne izdelujejo množično v tovarnah, iz katerih prihajajo oblačila znanih blagovnih znamk. Edini izjemi sta dobavitelja, ki imata dokazila, da trgujeta pošteno, njune delavnice pa so v Indiji in New Yorku.

Zagonsko podjetje ponuja tudi svoje stvaritve. Tale Me pošilja neuporabljene materiale tradicionalnim ponudnikom storitev recikliranja, poleg tega spodbuja preoblikovanje starih in zavrženih materialov v nove uporabne izdelke.

Tale Me ima 2000 naročnikov, zaposluje približno 15 ljudi in trenutno dostavlja izdelke v Belgijo, Francijo, Nemčijo, Veliko Britanijo, Španijo in Nizozemsko. Junija lani je podjetje odprlo svoj razstavni prostor v 10. pariškem okrožju.

Za letošnje leto ima Anna Balez še višje cilje. Poskusila bo prepričati mala podjetja in nekatere večje blagovne znamke, da se pridružijo gibanju krožnega gospodarstva. »Velike blagovne znamke vedo, da so v začaranem krogu. Njihove marže se znižujejo, hkrati pa namenjajo zelo visoke zneske za trženje. Zdaj smo pripravljeni prodajati svoj koncept in storitve. To zelo dobro počnemo, saj smo vse pravzaprav sami iznašli!«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine