Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Novinarja aretiral kar oddelek za terorizem

Hrvaško javnost razburja aretacija novinarja Gordana Duhačka.
Gordan Duhaček je bil aretiran na zagrebškem letališču pred odhodom na službeno pot. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Gordan Duhaček je bil aretiran na zagrebškem letališču pred odhodom na službeno pot. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
B. R.
18. 9. 2019 | 10:15
18. 9. 2019 | 11:08
4:08
Zagreb – »Policija še naprej predstavlja svojo zgodbo glede dogodka. Naravnost povedano, policija laže in v teh lažeh je bila razkrinkana, zdaj pa javnosti predstavlja nove laži, ki spet niso prepričljive,« je za portal index.hr povedal novinar Gordan Duhaček o dogodku s policijo, ki ga je aretirala v ponedeljek.

Duhaček je bil aretiran na zagrebškem letališču pred odhodom na službeno pot, in sicer zaradi neodzivnosti na vabilo na razgovor zaradi ovadb, ki ga bremenijo žaljenja policije in občutkov državljanov na twitterju. Zaradi zapisa krajšave ACAB (All cops are bastards oziroma Vsi policisti so barabe), ki jo je Duhaček zapisal ob domnevnem policijskem nasilju lani v Zadru, mu je sodnik za prekrške prisodil sto evrov kazni zaradi omalovaževanja policije.

Poleg ovadbe zaradi žaljenja policije so novinarja ovadili tudi zaradi žaljenja občutkov državljanov po tem, ko je pred nekaj tedni na twitterju objavil satirično in precej vulgarno prepesnitev znane hrvaške domoljubne pesmi Vilo Velebita, ki jo je naslovil Govna Velebita. Povod za objavo je bilo poročanje hrvaških medijev o vse večji onesnaženosti hrvaške obale.

Da je predmet preiskave, je Duhaček izvedel od hrvaških policistov po vrnitvi z družinskega obiska v Bosni in Hercegovini. Njegovo prijetje so obsodili v hrvaškem novinarskem društvu (HND) – menijo, da gre za ustrahovanje novinarjev. Podobnega mnenja so tudi hrvaški politiki sredinskih in levosredinskih parlamentarnih strank ter varuhinja človekovih pravic. 




Policisti radi izgubljajo številke


Po Duhačkovih besedah je hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović nekaj govoril sinoči in povsem nekaj drugega danes, ko iz policije prihajajo obvestila, v katerih se potrjuje, da je vse, »kar sem medijem povedal glede tega, kar sem storil in doživel, resnica«.

»Po prijavi tvita, v katerem sem primer policijske brutalnosti iz Zadra komentiral z ACAB in so zato sprožili postopek, je policija prišla v redakcijo Indexa in dobila mojo številko mobilca od glavne urednice Andreje Hudike, ki jim je rekla, da sem v BiH. Nikoli me niso poklicali, a Hudika je potem naknadno poklicala postajo na Trešnjevci, da bi se pozanimala o težavi, in da jim pove, naj me pokličejo. Torej, policija ima že več mesecev mojo številko telefona,« je povedal Duhaček. Nadaljuje, da ko je bil prijavljen zaradi pesmi Vile Velebita, ki jo je naslovil Govna Velebita, je policija od Hudike spet dobila njegovo številko telefona.


Policist spraševal, kar že ve 


»Po tistem, kar policija trdi, se zdi, da so izgubljeni v času in prostoru in jim ne uspe priti do novinarja najbolj znanega portala v državi, čeprav so dobili številko telefona in se z njim pogovarjali,« pravi Duhaček, ki je bil zaradi suma o prekrških poklican na pogovor v oddelek za terorizem in so ga pred tem na letališču aretirali policisti z oddelka za organizirani kriminal.

Duhaček pravi, da je preiskava proti njemu na Trešnjevci potekala tako, da mu je policist, ki se nikoli ni predstavil, skozi rešetke postavil nekaj vprašanj, največ o naslovu v BiH, ki ga je policiji že zdavnaj razkril, nato je sestavil obtožni predlog in ga šele potem vprašal za obrambo. »V svojo obrambo nisem hotel ničesar povedati, saj je bila odločitev o obtožnici že sprejeta in zato bi bilo policijo povsem po nepotrebnem prepričevati in ji pojasnjevati, zakaj me vendarle ni treba obtožiti,« razlaga Duhaček.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine