Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nov Trumpov udarec Jeffu Bezosu?

Google, Amazon, Apple in Facebook so pod drobnogledom ameriških regulatorjev.
Jeff Bezos je pred šestimi leti kupil <em>Washington Post</em>, časnik, katerega stališča so vse prej kot naklonjena Trumpovi politiki. FOTO: Reuters
Jeff Bezos je pred šestimi leti kupil <em>Washington Post</em>, časnik, katerega stališča so vse prej kot naklonjena Trumpovi politiki. FOTO: Reuters
Karel Lipnik, Lucijan Zalokar
4. 6. 2019 | 10:36
4. 6. 2019 | 11:07
4:00
V soboto je Mojca Pišek v Delu pisala o epskem spopadu med najmočnejšim in najbogatejšim Zemljanom: Donald Trump proti Jeffu Bezosu. »Pred dobrim letom dni so Amazonove delnice izgubile dobre štiri odstotke vrednosti (31 milijard dolarjev) samo zato, ker je spletni medij Axios objavil novico, da bo predsednik Trump še okrepil svoja prizadevanja, da stopi na prste Amazonu,« je navedla.

V tej luči je zanimiva velika ofenziva proti tehnološkim velikanom, ki jo je sprožil pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa in o kateri se je takoj na široko razpisal ameriški tisk.


V nemilosti obeh strani


Ameriški regulatorji bodo preverili, ali Amazon, Apple, Facebook in Google zlorabljajo svojo tržno moč v ZDA. Naloge sta si razdelila ministrstvo za pravosodje in Zvezna komisija za trgovino (FTC) – zadnja je pod drobnogled vzela Amazon in Facebook, pravosodno ministrstvo pa Apple in Google.

Prijatelji ali sovražniki? FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Prijatelji ali sovražniki? FOTO: Lindsey Wasson/Reuters


Spomnimo: Jeff Bezos je pred šestimi leti kupil Washington Post, časnik, katerega stališča so vse prej kot naklonjena Trumpovi politiki. In nobena skrivnost ni, da bi ameriški predsednik rad s protimonopolno zakonodajo in konkurenčnim pravom zajezil naraščajočo moč in vpliv Amazona.

Velika četverica Gafa (začetnice Googla, Amazona, Facebooka, Appla) je v nehvaležni vlogi, saj kljub vsem milijardam dolarjev, ki jih obrača, v Washingtonu težko najde zaveznike: republikanci so prepričani, da Facebook in Google zatirata konservativne glasove, demokrati pa menijo, da je Facebook omogočil rusko širjenje propagande v korist Trumpa, je zapisala STA.

Ameriški predsednik bi rad s protimonopolno zakonodajo in konkurenčnim pravom zajezil naraščajočo moč in vpliv Amazona. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Ameriški predsednik bi rad s protimonopolno zakonodajo in konkurenčnim pravom zajezil naraščajočo moč in vpliv Amazona. FOTO: Carlos Barria/Reuters


Veliko stvari še vedno visi v zraku. Za zdaj ni jasno, kaj nameravata FTC in pravosodno ministrstvo preiskovati in ali bosta preiskave sploh izvedli. Če jih bosta, se bodo po vsej verjetnosti zavlekle, poroča Reuters. To ni prvič, da tehnološke velikane preverjajo ameriški regulatorji, zadnja preiskava Googla (takrat ga je preverjala zvezna komisija za trgovino) pa je trajala več kot dve leti.

Medtem Evropska unija že dolgo razmišlja, kako obdavčiti tehnološke gigante. Francija je s 1. januarjem letos uvedla davek na njihovo poslovanje, s katerim naj bi na leto v proračunu zbrali okoli petsto milijonov evrov. Na evropski ravni medtem ni dogovora glede digitalnega davka, finančni ministri članic bodo počakali na rešitev, ki se pripravlja v okviru Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).


Delnice so se močno pocenile


Delnice vseh štirih podjetij so se po razkritju na ameriških borzah močno pocenile. Še najbolje so jo odnesle delnice Appla, ki so se včeraj pocenile za odstotek. Delnice Amazona so se pocenila za 4,6 odstotka, Alphabeta (Googla) za šest odstotkov, delnice Facebooka pa za kar 7,5 odstotka.

Pri tem je še treba dodati, da se tečaji delnic tehnoloških podjetij v ZDA nižajo že vse od začetka prejšnjega meseca. Indeksi tehnoloških delnic so se v zadnjem mesecu znižali za 12 odstotkov. Delnice Appla so se v zadnjem mesecu pocenile za 18 odstotkov, Facebooka za 16 odstotkov, Amazona za 14 odstotkov in Googla za 13 odstotkov.

Kot zanimivost, včeraj so se za več kot pet odstotkov pocenile tudi delnice Twitterja, čeprav družba, kot kaže, ni zajeta v nadzoru. Omenjeno družabno omrežje je priljubljen medij ameriškega predsednika Donalda Trumpa. V zadnjem mesecu so se delnice Twitterja pocenile za 14 odstotkov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine