Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Normalno življenje konec maja ali začetek junija?

Češki premier Andrej Babiš je vesel, ker se v njegovi državi razmere niso razvijale tako kot v Italiji ali Španiji.
Praga je v teh dneh neprepoznavno prazna. FOTO: Reuters
Praga je v teh dneh neprepoznavno prazna. FOTO: Reuters
6. 4. 2020 | 15:52
6. 4. 2020 | 16:01
5:01
Češka bo vsaj do 24. aprila ostala v »samoizolaciji«, ki jo je uvedla 13. marca, ko je povsem zaprla svoje meje: češki državljani niso več smeli zapustiti države, tujci niso več smeli vanjo vstopiti. V državi, ki ima okoli 10,7 milijona prebivalcev, so do danes zjutraj opravili več kot 85.000 testov. Odkrili so 4591 okuženih z novim koronavirusom, 72 obolelih je doslej umrlo.

Ko je Češka sredi marca, ko so odkrili zgolj 20 okuženih, uvajala podobno ostre zaščitne ukrepe in omejitve gibanja prebivalstva, kakor jih poznajo zdaj tudi po večini »okuženih« držav, so bili ti med najostrejšimi v Evropi. Na Češkem na primer že od 18. marca ljudje ne smejo niti izstopiti iz svojih domov, če nimajo obraza pokritega z zaščitno masko, v nekaterih mestih pa so se pojavili celo prodajni aparati, ki namesto pijače nudijo izbor dihalnih pokrival. A s strogimi ukrepi so omejili širjenje pandemije, češki premier Andrej Babiš pa je pred dnevi izjavil, da je vesel, ker se v njegovi državi razmere niso razvijale tako kot v Italiji ali Španiji. V pogovoru za tabloid Blesk je napovedal, da bo vrhunec pandemije Češko zajel konec tega meseca, ko pričakuje od 10.000 do 15.000 okuženih. Na koncu maja ali začetku junija pa se bo spet vrnilo normalno življenje, je optimističen češki premier.

Karlov most v Pragi je običajno nabito poln turistov in domačinov. FOTO: Michal Cizek/AFP
Karlov most v Pragi je običajno nabito poln turistov in domačinov. FOTO: Michal Cizek/AFP


V nekaterih čeških mestih so uvedli način oskrbe, ki se ga je v verigah hitre prehrane oprijelo ime drive-through, tudi za testiranje morebitnih okuženih. Tako kot v McDonaldsu tudi v teh velikih šotorih, ki so jih postavili pred bolnišnicami, obiskovalcem ni treba izstopiti iz avta, da bi jih postregli. Za tiste, ki so jih tja, pa čeprav telefonsko, poslali, je testiranje brezplačno, v tistih »šotorih«, ki zaradi pomanjkanja pripomočkov ne odklanjajo »samoplačnikov«, pa stane pregled od 50 do 120 evrov. Jutri bodo takšen »servis« odprli tudi na praškem »gospodarskem razstavišču« Výstaviště, ki pa bo odprto le za tiste z napotnicami.
 

Gospodarske posledice


Tako kot drugod bosta pandemija in ukrepi proti njej tudi na Češkem pustila gospodarske oziroma socialne posledice. Prejšnji mesec jim je uspelo ohraniti triodstotno brezposelnost, a tako ne bo ostalo, ta mesec pa bo odločilen, je pred dnevi napovedala ministrica za delo in socialo Jana Maláčová. Sindikati so posvarili, da lahko zaradi krize ostane brez službe od 400.000 do 450.000 čeških delavcev. Ker so pred slabim mesecem zaprli tudi tržnice, se pritožujejo mali kmetijski proizvajalci, ki so vlado pozvali, naj jim spet dovoli prodajo izdelkov. Njihovo združenje je ocenilo, da lahko zaradi boja proti pandemiji propade kar 40 odstotkov malih čeških kmetov.

Tako kot drugod po svetu je prepoved obratovanja prodajaln za preživetje »nebistvenih« stvari udarila tudi po čeških prodajalcih oblačil in obutve, a v spletni trgovini Zoot so našli domiselni način, kako ohraniti posel. Uvedli so posebno taksislužbo, ki vam dostavi izdelke na dom. Taksist v maski in rokavicah vam v enem dnevu po naročilu, ki ste ga morali vnaprej plačati, dostavi oblačila, pol ure pred prihodom pa vas obvesti po telefonu. Količine niso omejene, je pa čas za pomerjanje: 20 minut. Če vam naročeno ni po meri, vam kasneje pripeljejo pravšnje. V podjetju priznavajo, da se jim je zaradi pandemije celotno poslovanje zelo zmanjšalo, a z novim taksiservisom jim je uspelo povečati prodajo nekaterih izdelkov. Zdaj ljudje ne kupujejo več oblačil, s katerimi bi se radi pokazali v javnosti, pač pa je za 20 odstotkov narasla prodaj oblačil, v katerih se prijetno počutijo doma: trenirk, puloverjev in pižam.


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine