Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Najslabši javni medijski servis v Evropi

Po mnenju hrvaške oblasti so mediji neodvisni in njihova svoboda zagotovljena.
Novinarji bodo šli v soboto na ulice. S sloganom »Ugrabili ste medije, novinarstva ne damo« bodo vladi poskušali izročiti svoje zahteve. FOTO: Srdjan Vrančić/CROPIX
Novinarji bodo šli v soboto na ulice. S sloganom »Ugrabili ste medije, novinarstva ne damo« bodo vladi poskušali izročiti svoje zahteve. FOTO: Srdjan Vrančić/CROPIX
1. 3. 2019 | 06:00
1. 3. 2019 | 10:41
4:08
Zagreb – Hrvaški novinarji bodo jutri protestirali v Zagrebu zaradi izjemno težkih razmer v novinarstvu in cenzure. Zbrali se bodo pod sloganom »Ugrabili ste medije, novinarstva ne damo.« Novinarji imajo široko javno podporo, oblast pa trdi, da svoboda medijev ni ogrožena.

Predsednik Hrvaškega novinarskega društva (HND) Hrvoje Zovko je za Delo pojasnil, da je za nesluteni pregon novinarjev in medijev odgovorna vlada Andreja Plenkovića, ker se je zavila v molk. Novinarstvo so v preteklosti zatirale tudi druge politične opcije, vendar so razmere v zadnjih dveh letih presegle vse razumne meje.

Čeprav je stanje v hrvaškem novinarstvu in medijih katastrofalno, HND ne more vzpostaviti dialoga z vlado. Kljub temu bodo poskušali na protestu vladi izročiti njihove zahteve proti cenzuri, kot so prekinitev zlorabe tožb, zakonska zaščita novinarjev, depolitizacija sveta za elektronske medije, razrešitev vodstva HRT in sprememba zakona o HRT.


HRT toži vodilne časnike


Uprava hrvaške javne radiotelevizije (HRT) je sprožila 36 tožb proti novinarjem in medijem, tudi proti Zovku in predsednici aktiva novinarjev HRT Sanji Mikleušević Pavić. HRT je zaradi razžalitve dobrega imena in časti tožila vse vodilne hrvaške časnike, Jutarnji list, Večernji list, Slobodno Dalmacijo, Novi list, 24 sata, tednika Nacional in Novosti in spletna portala index.hr in tportal.hr. Vrednost odškodnine vseh tožb HRT proti medijem in novinarjem je ocenjena na okoli 310.000 evrov.

Na hrvaških sodiščih je proti novinarjem vloženih kar 1163 tožb. V preteklih mesecih je bilo tudi več sodb proti medijem in novinarjem zaradi obrekovanja, tudi v primerih, ko je šlo za satirične prispevke ali objavo točnih in resničnih dejstev, a so tožniki imeli zaradi tega duševne bolečine.

Mednarodna in Evropska novinarska zveza (IFJ in EFJ) sta pozvali HRT, naj opusti tožbe proti medijem in novinarjem. Po njuni oceni je HRT v preteklih dveh letih krčila profesionalne novinarske standarde in ni uresničevala svoje vloge javnega medija. Kot še trdita, ima politika preveč vpliva na program in kadrovsko politiko na HRT. EFJ je izpostavila, da je HRT najslabši javni medijski servis v Evropi, ko gre za neodvisnost.


HND ima dokaze o cenzuri


Direktor HRT Kazimir Bačić je na seji pristojnega saborskega odbora poudaril: »Ne moremo dovoliti nasilja nad kolegi in poskusov interesnih skupin in posameznikov, da bi bili privilegirani, kot se je dogajalo nekoč«. Kot je pojasnil, je sprožil pravosodne postopke, da bi zaščitil javno medijsko hišo. Zatrdil je, da na HRT ni cenzure, ne prepovedanih tem ne prepovedanih gostov. Saborski odbor je pozval sprte strani, naj spor uredijo z dogovorom.

V sporočilu za javnost je uprava HRT zapisala, da je pripravljena umakniti tožbe, če bodo novinarji preklicali trditve, da na HRT prihaja do cenzure, in da ne želi biti sredstvo dnevnopolitičnih sporov in predvolilne kampanje katerekoli politične opcije. HND trditev ni pripravljeno preklicati, ker ima dokaze o cenzuri, kar potrjujejo tudi raziskave EFJ. Predsednik EFJ Ricardo Gutiérrez je zato vprašal vodstvo HRT, kdaj bodo vložili tožbo proti EU.

Predstavniki 30 nevladnih organizacij na Hrvaškem bojkotirajo oddaje na HRT v podporo medijem in novinarjem, proti katerim je HRT sprožila tožbe. Bojkotu se je pridružilo tudi društvo hrvaških filmskih režiserjev. Podprle so ga največje opozicijske stranke SDP, DS in HSS, medtem ko HDZ podpira upravo HRT. Plenković ne verjame, da na Hrvaškem ni svobode medijev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine