Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Otoku razburja poročilo o zlorabah otrok v katoliških šolah

Zlorabe so se vlekle več kot 40 let, najmlajša žrtev pa je bila stara sedem let. Čeprav so več oseb obsodili, poročilo opozarja na večjo razsežnost zlorab
Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock
Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock
STA
9. 8. 2018 | 17:56
9. 8. 2018 | 18:18
2:06
Dve rimskokatoliški šoli v Veliki Britaniji sta na prvo mesto pred varovanjem otrok postavljali sloves menihov, piše v neodvisnem poročilu o spolnih zlorabah otrok (IICSA). Zlorabe so se vlekle več kot 40 let, najmlajša žrtev pa je bila stara sedem let. Čeprav so več oseb obsodili, poročilo opozarja na večjo razsežnost zlorab, piše britanski BBC.

Šoli v upravi benediktinskih samostanov Ampleforth v Severnem Yorkshirerju in Downside v Somersetu sta bili prizorišče »odvratnih« zlorab. Obe inštituciji pa sta skušali prikriti očitke, piše v poročilu.



Deset oseb, med njimi tudi menihe, so že obsodili ali jim izrekli opomin. A v poročilu opozarjajo na večjo razsežnost zlorab, kar so podkrepili s preiskavo dokazov rimskokatoliške cerkve in angleške benediktinske kongregacije ter izjav vpletenih.

Med drugim številni napadalci niso skrivali svojih spolnih nagnjenj pred otroci in učenci so bili pogosto zlorabljeni pred drugimi sošolci. Zlorabe so bile tako spolne kot sadistične narave.

Samostana, ki sta sicer zahtevala od 16.000 do 35.000 funtov (17.800 do 38.900 evrov) šolnine letno, sta več desetletij skušala prikrivati zlorabe. Policistom in socialnim ustanovam niso dajali izjav niti po letu 2001, ko so uvedli nove standarde in pravila glede zlorabe otrok.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine