Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na jugu Mehike pred nastopom mandata ugrabili župana

Županski mandat bi moral prevzeti 1. oktobra. Med drugim se zavzema za ohranjanje narave na degradiranih območjih v regiji.
Območje ob meji z Gvatemalo, kjer je bil ugrabljen župan, se sicer že nekaj časa sooča s porastom nasilja in kriminala. FOTO: Alfredo Estrella/AFP
Območje ob meji z Gvatemalo, kjer je bil ugrabljen župan, se sicer že nekaj časa sooča s porastom nasilja in kriminala. FOTO: Alfredo Estrella/AFP
STA
6. 9. 2024 | 10:29
6. 9. 2024 | 10:39
2:03

V zvezni državi Chiapas na jugu Mehike so ta teden ugrabili župana obmejne občine Frontera Comalapa, ki bi 1. oktobra nastopil mandat, potem ko je v začetku junija zmagal na lokalnih volitvah. To območje ob meji z Gvatemalo se sicer že nekaj časa sooča s porastom nasilja in kriminala.

54-letni Anibal Roblero Castillo, ki je v občini Frontera Comalapa s približno 65 odstotki glasov zmagal na lokalnih volitvah kot kandidat Zelene stranke (PVEM), je bil domnevno v torek ugrabljen v kavarni v mestu Tuxtla Gutiérrez, kakih 200 kilometrov severno od njegovega domačega kraja.

Varnostne kamere so celo posnele trenutek, ko so se storilci pripeljali s kombiji in ga ugrabili, poročajo lokalni mediji. Pristojne oblasti so že sprožile preiskavo in iskalno akcijo, vendar za Castillom ni sledu, tudi ugrabiteljev ali njihovih vozil za zdaj niso našli.

Motiv za ugrabitev ni znan. Po poročanju lokalnih medijev je bil Roblero Castillo, ki bi županski mandat moral prevzeti 1. oktobra, že pred letošnjimi volitvami politično aktiven, med drugim se je zavzemal za ohranjanje narave na degradiranih območjih v regiji.

Občina Frontera Comalapa blizu meje z Gvatemalo, ki ima približno 67.000 prebivalcev, se že nekaj časa sooča s porastom nasilja in kriminala. Na območju delujeta dva izmed največjih mehiških kartelov, ki se spopadata za tihotapske poti, po katerih v državo tihotapijo tako droge kot migrante.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine