Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na čelu FAO Kitajec Qu Dongyu

Za mesto generalnega direktorja organizacije ZN za hrano in kmetijstvo sta se potegovala še Gruzijec Davit Kirvalidze in Francozinja Catherine Geslain-Laneelle.
Qu, namestnik kitajskega ministra za kmetijstvo, je že pred današnjim glasovanjem veljal za favorita. FOTO:  Vincenzo Pinto/AFP
Qu, namestnik kitajskega ministra za kmetijstvo, je že pred današnjim glasovanjem veljal za favorita. FOTO:  Vincenzo Pinto/AFP
STA
23. 6. 2019 | 17:13
23. 6. 2019 | 17:13
3:24
Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) ima novega generalnega direktorja. To je postal Kitajec Qu Dongyu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Generalnega direktorja je danes izvolila 41. konferenca organizacije, ki zaseda v Rimu. Mandat bo začel prvega avgusta. Za mesto generalnega direktorja sta se ob Quju potegovala še Gruzijec Davit Kirvalidze in Francozinja Catherine Geslain-Laneelle.

Novi generalni direktor bo za štiriletni mandat nasledil dosedanjega prvega moža organizacije, Brazilca Joseja Graziana da Silvo. Qu, namestnik kitajskega ministra za kmetijstvo, je že pred današnjim glasovanjem veljal za favorita. 55-letni biolog je bil izvoljen v prvem krogu glasovanja s prejetimi 108 glasovi. Sicer se je v dosedanji karieri ukvarjal tudi z razvijanjem digitalnih tehnologij v kmetijstvu.

Kitajska se v zadnjem času sicer močno zavzema za prevzem več višjih položajev v mednarodnih organizacijah. Pri tem izkorišča svoj močan vpliv na afriške države, v katere veliko vlaga. Več možnosti za zmago so poznavalci pripisovali še francoski kandidatki Geslain-Laneelle, nekdanji prvi dami Evropske agencije za varnost hrane (Efsa), ki je uživala podporo članic EU. Ta je v prvem krogu glasovanja prejela 71 glasov podpore.

Tretji kandidat Kirvalidze, nekdanji kmetijski minister Gruzije, ki so ga podpirale ZDA, je imel manj možnosti za zasedbo položaja. Danes je zbral 12 glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Lakota po svetu znova v porastu


Do menjave v vodstvu organizacije, ki je bila po drugi svetovni vojni ustanovljena za izkoreninjenje lakote, prihaja v času, ko lakota po svetu zadnja leta spet narašča. Naloga novega generalnega direktorja pri spodbujanju kmetijske pridelave in ribištva po svetu bo tako še bolj poudarjena. Dodaten velik izziv predstavljajo napovedi, da naj bi se število prebivalcev sveta s sedanjih okoli 7,7 milijarde do sredine stoletja povzpelo na 9,7 milijarde.

Nemška kmetijska ministrica Julia Kloeckner je sicer ob čestitki Quju za zmago dejala, da je Nemčija mnenja, da bi morala FAO namesto razvojna organizacija postati nekakšen think tank in center znanja za kmetijski sektor. V Rimu se mudi tudi slovenska ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Ta bo sodelovala v ministrskih razpravah na temo migracij, kmetijstva in razvoja podeželja. Obisk Rima naj bi izkoristila tudi za dvostranska srečanja z nekaterimi prisotnimi ministri.

FAO je na ruševinah druge svetovne vojne nastala leta 1945, njene aktivnosti pa so usmerjene k spodbujanju izmenjav med stroko, politiko in človekoljubnimi organizacijami s ciljem odpraviti lakoto. Danes ima 194 članic, njen letni proračun pa dosega 2,6 milijarde dolarjev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine