Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na čelo prehodne vlade Nobelov nagrajenec

Mohameda Junusa so za vodenje prehodne vlade predlagali protestniki.
Mohamed Junus FOTO: Rafiqur Rahman/Reuters
Mohamed Junus FOTO: Rafiqur Rahman/Reuters
STA
7. 8. 2024 | 10:51
7. 8. 2024 | 11:21
2:15

V Bangladešu bo po odstopu premierke Šejk Hasine prehodno vlado vodil Nobelov nagrajenec Mohamed Junus, je danes sporočil urad predsednika države Mohameda Šahabudina. Junusa so za vodenje prehodne vlade predlagali protestniki, dokončna odločitev pa je bila sprejeta na srečanju s predsednikom, vojsko in organizatorji študentskih protestov.

»Odločili so se, da bodo oblikovali prehodno vlado s profesorjem Mohamedom Junusom na čelu,« so sporočili iz urada predsednika države in dodali, da je hitro oblikovanje prehodne vlade potrebno za izhod iz krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Junus bo imel naziv glavnega svetovalca, je pojasnil eden od vodij organizacije Študenti proti diskriminaciji (SAD), ki je sodeloval na sestanku, Haid Islam.

84-letni Junus, Nobelov nagrajenec za mir, ki je trenutno v Evropi, je v torek povedal, da je pripravljen voditi prehodno vlado. »Počaščen sem z zaupanjem protestnikov, ki želijo, da vodim prehodno vlado,« je dejal in poudaril, da če je potrebno ukrepanje za njegovo državo, bo to tudi storil. Hkrati je pozval k svobodnim volitvam.

Proteste v Bangladešu je v začetku julija sprožila ponovna uvedba sistema kvot pri zaposlovanju v javnem sektorju. V protestih in nasilju je bilo doslej ubitih več kot 400 ljudi, v ponedeljek pa je odstopila premierka Šejk Hasina in pobegnila iz države, medtem ko so protivladni protestniki v prestolnici Daka vdrli v njeno palačo.

Predsednik države Šahabudin je nato razpustil parlament, kar je bila ena od ključnih zahtev protestnikov. Več političnih zapornikov je bilo izpuščenih, med drugim tudi nekdanja bangladeška premierka Kaleda Zia.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine