Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Muslimani danes začenjajo z vrhuncem hadža

V Meki se danes začenja vrhunec romanja muslimanov, t. i. hadža. Letos je že drugo leto zapored zaradi novega koronavirusa število vernikov omejeno.
FOTO: Fayez Nureldine/Afp
FOTO: Fayez Nureldine/Afp
STA, A.Č.
18. 7. 2021 | 12:15
18. 7. 2021 | 13:11
2:08
V Meko je letos lahko prišlo le 60.000 romarjev, medtem ko se jih je običajno udeležilo dva milijona in pol. Hadž je sicer eden od petih stebrov islama in vsak zdrav musliman bi ga moral opraviti vsaj enkrat v življenju. Romanje v Meko je tako življenjski cilj vsakega muslimana, hkrati pa na romanju ne smejo sodelovati nemuslimani.
 

Danes v dolino Mina, jutri na goro Arafat


Čas romanja v Meko določa islamski koledar, romarski dogodki pa se odvijajo deset dni. Datum hadža se v gregorijanskem koledarju vsako leto spreminja - leto dni je v gregorijanskem koledarju namreč deset dni daljše od islamskega leta, ki temelji na lunarnem koledarju. Medtem ko je hadž lani potekal 30. julija, ta letos poteka 19. julija, prihodnje leto je določen za 8. julija.

Savdske oblasti letos v Meko dovolijo le osebam, starim med 18 in 65 let, ki so bile polno cepljene in nimajo kroničnih bolezni, poročajo tuje tiskovne agencije.

image_alt
Mufti, graditelj ljubljanske džamije


Vernike danes prevažajo v dolino Mina, kjer bodo prenočili, nato se bodo v ponedeljek odpravili na goro Arafat, kjer naj bi imel prerok Mohamed svojo zadnjo pridigo. Po sestopu z gore bo naslednji dan sledilo tradicionalno kamenjanje hudiča.
 

FOTO: Š Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
FOTO: Š Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
Nameščeni roboti za vodo


V Meki se morajo romarji držati natančno določenih poti ter vzdrževati socialno distanco, poročajo tuje tiskovne agencije. Da bi preprečile širjenje okužb, so savdske oblasti namestile tudi posebne robote, ki vernikom dajejo steklenice s sveto vodo.

Lansko romanje je bilo najmanjše v moderni zgodovini. Napovedano je bilo, da bo lahko prišlo le tisoč romarjev, dejansko pa naj bi jih bilo po poročanju medijev do 10.000.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine