Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Musk bo odstopil po odkritju nespametneža, ki ga bo hotel naslediti

Družbeno omrežje nadaljuje razkrivanje vpletanja FBI in Pentagona v pretekle odločitve.
Elon Musk na twitterju dviga prah. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Elon Musk na twitterju dviga prah. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
21. 12. 2022 | 04:51
21. 12. 2022 | 08:12
2:59

Novi lastnik twitterja Elon Musk bo odstopil s položaja predsednika uprave, »takoj ko bom našel nekoga dovolj nespametnega, da bo vzel službo«. V nedeljo je na svojem družbenem omrežju, ki ga je kupil za 44 milijard dolarjev, sam razpisal anketo o tem in v dvanajstih urah je več kot 57 odstotkov udeležencev glasovalo za njegov odhod. 51-letni prelomni podjetnik in izumitelj pa je naznanil, da bo tudi po tem vodil ekipe za programe in strežnike.

51-letni »absolutist svobode govora« medtem nadaljuje razkrivanja pretekle cenzure v povezavi z zveznim preiskovalnim uradom FBI in zdaj tudi Pentagonom. Ameriška zvezna policija je twitterju za prikrivanje pisanj o škandaloznem računalniku sina demokratskega predsedniškega kandidata – in zdaj predsednika – Joeja Bidna podarila več kot tri milijone davkoplačevalskih dolarjev, v San Franciscu pa so, kot kaže, sodelovali tudi s propagando ameriškega obrambnega ministrstva v svetu.

Ustanovitelj Tesle, Spacexa in Starlinka je na twitterju razpisal anketo in izgubil. FOTO: NTB via Reuters
Ustanovitelj Tesle, Spacexa in Starlinka je na twitterju razpisal anketo in izgubil. FOTO: NTB via Reuters

V povezavi s Pentagonom so pri twitterju vplivali na javno mnenje v Jemnu, Siriji, Iraku in Kuvajtu, je objavil Interceptov Lee Fang, ki so mu dovolili tridnevni dostop do dokumentov. Več kot petdeset računov v arabskem jeziku je »razširjalo določena sporočila«, vsaj enemu pa so stanfordski strokovnjaki pripisali umetno inteligenco za človeškim obrazom. S Pentagonom je domnevno sodeloval tudi facebook, zdaj meta, vsaj pri twitterju pa interno dopisovanje kaže ugibanja, ali ni bilo takšno sodelovanje v nasprotju z njihovimi pravili.

Obveščanje arabske in druge javnosti o zločinih teroristične Islamske države za ameriške oblasti ni sporno, saj stojijo nasproti dezinformacijskim kampanjam Rusije, Kitajske in drugih držav, bolj problematično je za družbena omrežja. Republikanci, ki bodo kmalu prevzeli vodstvo predstavniškega doma, se bojijo za ustavno zagotovljeno svobodo govora in napovedujejo sekanje glav. Pričakovati je, da bosta v prvi vrsti njihovih napadov zaradi državnega vplivanja na družbena omrežja direktor FBI Christopher Wray in demokratski pravosodni minister Merrick Garland

Direktorja FBI Christopherja Wraya čakajo neprijetna vprašanja. FOTO: Amanda Andrade-Rhoades/Reuters
Direktorja FBI Christopherja Wraya čakajo neprijetna vprašanja. FOTO: Amanda Andrade-Rhoades/Reuters

Musk trdi, da je že odstranil velik del botov, kot imenujejo spletne robote, a nekateri komentatorji verjamejo, da so tisti, ki jih še ni, vplivali tudi na glasovanje o njegovem odstopu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine