Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Modernino cepivo dobilo dovoljenje v EU

To cepivo je najdražje med vsemi šestimi, ki naj bi jih dobila EU.
Evropska komisija je pri Moderni za države članice naročila 160 milijonov odmerkov cepiva. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Evropska komisija je pri Moderni za države članice naročila 160 milijonov odmerkov cepiva. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
6. 1. 2021 | 13:32
6. 1. 2021 | 17:53
2:30
Bruselj – Evropska agencija za zdravila (Ema) je pozitivno ocenila cepivo proti covidu-19, ki ga proizvaja ameriška družba Moderna. Na podlagi tega priporočila je evropska komisija izdala pogojno dovoljenje za promet z njim. Tako bo lahko že kmalu v uporabi.

To je že drugo cepivo, ki je dovoljeno v EU. Decembra je dobilo dovoljenje Biontech-Pfizerjevo cepivo z imenom comirnaty, ki je v kliničnih testih pokazalo 95-odstotno učinkovitost. Obe cepivi delujeta na novi tehnologiji z uporabo informacijske RNK. Tudi ameriško cepivo ima visoko učinkovitost, 94,1- odstotno. Evropska komisija je z Moderno sklenila pogodbo o nabavi 160 milijonov odmerkov. Od Biontech-Pfizerja naj bi dobili 300 milijonov odmerkov.

image_alt
Pred vrati velika operacija cepljenja proti covidu-19


Odmerke neposredno kupujejo države članice pri proizvajalcih. Sporazumi evropske komisije s proizvajalci in cene v njih so sicer tajne, a po podatkih, ki jih je decembra pomotoma objavila belgijska državna sekretarka za proračun Eva De Bleeker, je Modernino cepivo s ceno 18 dolarjev za odmerek najdražje. Za Biontech-Pfizerjevo cepivo naj bi države članice plačevala 12 evrov za odmerek. Cepiva proizvajalca AstraZeneca, ki temelji na tradicionalni tehnologiji, bo veliko cenejše: 1,78 evra za odmerek.



Modernino cepivo že ima dovoljenje v Kanadi in ZDA. V EU se sicer ne poležejo kritike glede počasnega začetka cepljenja, zlasti zaostajanja za Izraelom, ZDA in Združenim kraljestvom. V evropski komisiji opozarjajo, da so z naročili pri šestih proizvajalcih zmanjšali tveganja. Za samo izpeljavo cepljenja so odgovorne države članice. Portugalski premier António Costa je ob začetku predsedovanje Lizbone svetu EU branil Bruselj pred kritikami, češ da proizvodnja in razdelitev cepiva za več kot 400 milijonov ljudi ni mogoče v enem dnevu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine