Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Michel: Prejeli smo pisma treh držav, ki imajo zadržke

Predsednik Evropskega sveta je poudaril, da so se voditelji strinjali, da morajo ostati enotni in da je treba julijski dogovor implementirati čim prej.
Charles Michel na tiskovni konferenci po virtualnem zasedanju z voditelji članic EU. FOTO: Olivier Matthys/AFP
Charles Michel na tiskovni konferenci po virtualnem zasedanju z voditelji članic EU. FOTO: Olivier Matthys/AFP
STA
20. 11. 2020 | 07:35
20. 11. 2020 | 08:27
2:15
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je sinoči na vprašanje, katere države se ne strinjajo s kompromisom glede pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava, odgovoril, da je prejel pisma treh držav, ki imajo zadržke s kompromisom, ki je trenutno na mizi. Močno si moramo prizadevati za rešitev, je še dodal.

Michel je povedal, da so on, predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in nemška kanclerka Angela Merkel prejeli »pisma treh držav, ki so izrazile zadržke glede trenutnega kompromisa, ki je na mizi«. Tako je odgovoril na vprašanje, katere države ne podpirajo kompromisa o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava.

image_alt
Na vrhu EU premier Janez Janša pozval k delu za kompromis


Predsednik evropskega sveta je tako poleg pisem madžarskega in poljskega premiera očitno upošteval tudi pismo slovenskega premiera Janeza Janše, čeprav Slovenija dogovora ni blokirala, kar je v sredo poudaril tudi izvršni podpredsednik evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Michel je sicer poudaril, da so se voditelji strinjali, da morajo ostati enotni in da je treba julijski dogovor implementirati čim prej. Zatrdil je, da bodo še naprej iskali rešitve. Von der Leynova je poudarila, da potrebujejo ves sveženj ter da na milijone državljanov in podjetij čaka na odgovore. Tudi ona je zatrdila, da si bodo še naprej močno prizadevali za rešitev. Oba sta spomnila, da EU najde rešitve tudi v najtežjih položajih. »Čar EU je v tem, da najdemo rešitve, tudi ko se to zdi nemogoče,« je dejal Michel.

image_alt
Finančni strel v koleno?


Neuradno je sicer slišati, da se, čeprav je očitna prioriteta načrt A, torej zagotoviti dogovor o celotnem svežnju za spoprijemanje Evrope s pandemijo, ki vključuje večletni proračun in sklad za okrevanje, pripravlja tudi načrt B, ki je za zdaj osredotočen na pripravo medvladnega sporazuma za sklad za okrevanje, s katerim bi obšli veto Madžarske in Poljske.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine