Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

"Makedonski nacionalisti slavijo smrt Albancev"

Žalovanje za žrtvami tragične nesreče in pokola rezervistov makedonske policije na območju Karpalaka.
Vzrok nesreče avtobusa, v katerem je bila večina izmed 51 potnikov iz Gostivarja, še ni znan. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Vzrok nesreče avtobusa, v katerem je bila večina izmed 51 potnikov iz Gostivarja, še ni znan. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
18. 2. 2019 | 16:10
4:36
Severna Makedonija je v občutljivem času. Nepremišljene besede lahko terjajo visoko ceno. Po nesreči avtobusa na avtocesti Skopje–Tetovo, v kateri je umrlo 14 ljudi, so se v medijih pojavile obtožbe, da makedonski nacionalisti na družbenih omrežjih slavijo smrt Albancev.

Po trditvah očevidcev je avtobusu počila guma, voznik pa je izgubil nadzor nad vozilom, ki je zapeljalo na nasprotni pas, prebilo varnostno ograjo in se prevrnilo. Med umrlimi so Albanci in Makedonci. Univerzitetna profesorica, mirovnica in politična analitičarka Biljana Vankovska je na facebooku zapisala "Kakšna tragedija in ironija - Karpalak", bivši športni novinar in pristaš nekdanjega premierja Nikole Gruevskega na begu Milenko Nedelkovski pa je zapisal "Bog je velik. Zamuja, a ne pozablja".


Amnestija za pokol


Na družbenih omrežjih so se na Vankovsko in Nedelkovskega vsule grožnje, bolj umirjeni kritiki pa so ocenili, da je šlo za pričakovan, vendar neprimeren odziv na tragično nesrečo. Po njihovem so makedonski nacionalisti za vse probleme v državi krivili Albance, naj je šlo za probleme s Srbi zaradi cerkve, z Bolgari zaradi jezika ali za probleme z Grki zaradi imena.

Vankovska in Nedelkovski sta potegnila vzporednico z vojaško akcijo pripadnikov albanske narodno osvobodilne vojske (NLA) v konfliktu leta 2001, ko so na avtocesti Skopje-Tetovo na območju Karpalaka ob koncu oboroženega spopada usmrtili deset rezervistov makedonske policije iz Prilepa. Na spominski slovesnosti delegacija vlade in vojske skupaj s sorodniki žrtev vsako leto položi vence na kraju pokola.

Pokol je kršil že dosežen splošni sporazum o premirju, šokiral javnost in grozil, da bo spodkopal prizadevanja za mirno rešitev spora. Po pokolu so ogorčeni prebivalci Prilepa porušili več albanskih trgovin v mestu in požgali osrednjo mošejo. S podpisom mirovnega sporazuma so bivše borce amnestirali, njihovi voditelji pa so ustanovili Demokratično unijo za integracijo (DUI), ki je v vladajoči koaliciji s socialdemokrati.


Spoštovanje vseh žrtev


Vankovska spada med vodilne kritike vlade. Ko je izpovedala za Delo, jo ustrahujeta politična elita in mediji, del javnosti pa je vse bolj krvoločen in ji zaradi objave na facebooku grozi tudi s smrtjo. Vankovska je priznala, da so bile njene besede premalo premišljene, kar je skušala popraviti, vendar je bilo prepozno. S svojim zapisom je hotela le spomniti, da je politika pozabila na grozno smrt rezervistov mešane etnične pripadnosti, ki so jih žive zažgali, in na pogrešane osebe na območju Karpalaka.

Družine žrtev so vsako leto postavile spominsko ploščo, ki so jo neznani storilci že naslednji dan uničili. Po njenem so ti ljudje že 18 let pozabljeni, ker je spomin nanje neprijeten za vladajočo koalicijo, ki jo sestavlja tudi stranka rojena iz sil NLA. Ironija tragične nesreče je v tem, da bo Karpalak zdaj postal mesto žalovanja vseh. Kot aktivna članica Regionalne komisije za ugotavljanje dejstev o vojnih zločinih in drugih hudih kršitvah človekovih pravic na ozemlju nekdanje SFRJ (REKOM), je očitno vzela preveč resno idejo komisije, da je treba spoštovati in priznati trpljenje vseh žrtev, ne glede na njihovo poreklo ali stran v vojnah.


Širjenje sovražnega govora


Ker družba še ni pripravljena sprejeti te ideje, ugotavlja Vankovska, je postala kolateralna škoda svojih prepričanj. Minister za notranje zadeve Oliver Spasovski je sporočil, da razmišljajo o vložitvi kazenske ovadbe zaradi širjenja sovražnega govora, nekateri mediji in nevladne organizacije pa zahtevajo, naj jo odpustijo iz univerze. Kot še navaja Vankovska, je poslanec iz vladajoče stranke namignil, da je bila avtobusna nesreča sabotaža, ki so jo načrtovale protinatovske sile.

Znano je, da je Vankovska kot mirovnica proti članstvu zdaj že Severne Makedonije v Natu. Po njenem prepričanju jo skušajo utišati zaradi njene kritike sedanje vlade, ker je sklenila prespanski sporazum na škodo pravne države. Sklenila je z besedami, da vsak trenutek pričakuje, da bo policija potrkala na njena vrata.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine