Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Macron: »S skupnimi močmi bomo obnovili katedralo«

Odzivi domačih in tujih politikov in drugih javnih osebnosti so po požaru v pariški katedrali Notre Dame preplavili družbena omrežja.
Francoski predsednik Emmanuel Macron je skušal potolažiti narod z besedami, da bodo s skupnimi močmi obnovili katedralo. FOTO:
Philippe Wojazer/AFP
Francoski predsednik Emmanuel Macron je skušal potolažiti narod z besedami, da bodo s skupnimi močmi obnovili katedralo. FOTO: Philippe Wojazer/AFP
Anja Intihar, Lucijan Zalokar, G. Z.
15. 4. 2019 | 21:03
16. 4. 2019 | 07:20
2:54
Odzivi domačih in tujih politikov in drugih javnih osebnosti so po požaru v pariški katedrali Notre Dame preplavili družbena omrežja, prav tako so zgroženi nad dogajanjem obiskovalci, ki so se v času požara znašli na kraju dogodka. Francoska županja Anne Hidalgo je požar opisala kot »grozljiv« in ljudi pozvala, naj gasilcem in reševalcem pustijo, da opravijo svoje delo.

»Ob pogledu na pariško katedralo Notre-Dame, ki je v plamenih, me navdaja velika žalost. Katedrala je simbol naroda, zato z njo gori tudi del nas. Ganjena sem nad Izrazi sočutja iz tujine in Slovenije,« je za Delo povedala francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je prekinil načrtovani govor o ukrepih po razpravi, ki jo je sprožil v odgovor na proteste rumenih jopičev, da je lahko prihitel na območje požara, so sporočili iz njegovega kabineta. Govor je bil predviden za 20. uro. Macron je na twitterju zapisal: »Notre Dame je v plamenih. Naše misli so s katoliki in z vsemi ostalimi prebivalci Francije. Žalosten sem, da gori del našega naroda.«

Macron je napovedal, da »bodo s skupnimi močmi obnovili katedralo« in se v imenu celotnega naroda gasilcem zahvalil za »izjemen pogum, profesionalnost in odločnost«.





Ameriški predsednik Donald Trump je tvitnil, da je videti Notre Dame v plamenih grozno in francoske oblasti pozval, naj hitro ukrepajo ter za gašenje uporabijo letala. Njegova soproga Melania Trump je zapisala, da je »njeno srce zlomljeno, njene misli pa s Francozi.« Londonski župan Sadiq Khan pa je sporočil, da tudi v Londonu stojijo ob strani Francozom. Žalost ob izginjanju ene najbolj slavnih katedral in turističnih atrakcij ne le v Franciji, ampak na svetu je izrazila tudi županja Madrida Manuela Carmena.



Oglasila se je tudi britanska premierka Theresa May. »Nocoj so moje misli s Francozi in z reševalnimi službami, ki se borijo proti groznemu požaru v katedrali Notre Dame,« je zapisala na twitterju. Podporo je sosedom izrazil tudi italijanski minister za notranje zadeve Matteo Salvini.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine