Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Lukšič: Socialdemokracija je izgubila svoj fokus

Politolog in nekdanji predsednik SD je prepričan, da bi morala evropska levica in leva gibanja premisliti svojo vlogo.
Igor Lukšič je bil  gost srečanja, ki sta ga v Trstu organizirala Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Združenje Darka Bratine.
Igor Lukšič je bil  gost srečanja, ki sta ga v Trstu organizirala Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Združenje Darka Bratine.
15. 2. 2023 | 22:52
21. 2. 2023 | 14:23
4:27

V nadaljevanju preberite:

»Kapital zagovarja delitev dobička na podlagi lastnine in rent, medtem ko se je delavsko gibanje vselej zavzemalo za delitev na podlagi dela in zaslug, ki iz tega izhajajo – pokojnin, štipendij in podobno. Ta fokus je leva sredina izgubila,« je dejal dr. Igor Lukšič, politolog in nekdanji predsednik SD. Trenutno kakšnega upanja na vzpon levice, ki bi imela odgovore na probleme sedanjega časa – kot v 20. stoletju, ko je uvajala brezplačno zdravstvo in šolstvo ter pokojnine za vse – ne vidi.

V okviru tega razume tudi padec podpore SD v Sloveniji, saj ocenjuje, da je s svojimi programskimi usmeritvami povsem neprodorna in jo zanima le kadrovanje. »Pričakovali bi, da bi pri vprašanjih plač, plačnega sistema, zdravstva in pokojnin SD imel najbolj dodelane rešitve ali da bi vsaj opozarjal na njihove težave, a jih v tej zgodbi sploh ni zaznati,« je omenil.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine