Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ločitveni sporazum še vedno brez zadostne podpore

Združeno kraljestvo ima čas do 12. aprila, da pojasni, na kakšen način namerava izvesti izstop iz EU.
Na sobotnem shodu v podporo novemu referendumu o brexitu se je na londonskih ulicah zbralo več stotisoč ljudi. FOTO: Isabel INFANTES / AFP
Na sobotnem shodu v podporo novemu referendumu o brexitu se je na londonskih ulicah zbralo več stotisoč ljudi. FOTO: Isabel INFANTES / AFP
25. 3. 2019 | 17:07
25. 3. 2019 | 17:19
1:52
Britanska premierka Theresa May je med nastopom v britanskem parlamentu potrdila, da ji še ni uspelo zbrati zadostne podpore za izvedbo tretjega glasovanja o ratifikaciji spornega ločitvenega sporazuma o brexitu.

Možnosti, da bi bilo glasovanje izvedeno še ta teden, so tako izjemno majhne, to pa pod vprašaj postavlja tudi začasen tehničen odlog datuma britanskega izstopa iz EU do 22. maja.

Če v britanskem parlamentu ta teden ne bodo znova glasovali o ločitvenem sporazumu, bo imelo Združeno kraljestvo čas do 12. aprila, da sporoči, na kakšen način namerava izvesti brexit. V nasprotnem primeru bo moralo iz EU izstopiti brez dogovora.
 

Razlog za odlog položaj na Severnem Irskem


Britanska vlada se želi takšnemu scenariju na vsak način izogniti, a njena ključna ovira pri tem je razdeljen parlament, v katerem tako zagovorniki kot nasprotniki brexita še vedno verjamejo, da lahko z zavračanjem ločitvenega sporazuma izsilijo najtrši brexit oziroma nov referendum, na katerem bi Britanci imeli možnost razveljaviti izid tistega iz leta 2016.

Theresa May je v današnjem nastopu pred poslanci ponovila željo, da bi Združeno kraljestvo iz EU izstopilo 29. marca, kot je bilo sprva predvideno. Kar jo je prepričalo v potrebo po začasni preložitvi datuma izstopa, je bil po njenih besedah položaj na Severnem Irskem, kjer ni delujoče izvršne oblasti, ki se bila sposobna soočiti z izzivom brexita brez dogovora.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine