Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Liberalna pravnica proti konservativnemu komisarju

Veliko možnosti je, da bo prvič stopila na čelo Slovaške ženska.
Mladi podpirajo predvsem politično novinko Zuzano Čaputovo. Foto: Reuters
Mladi podpirajo predvsem politično novinko Zuzano Čaputovo. Foto: Reuters
27. 3. 2019 | 07:00
4:04
V soboto bo na Slovaškem drugi krog predsedniških volitev, na katerih se bosta pomerila zmagovalka prvega kroga, pravnica Zuzana Čaputová, in evropski komisar Maroš Šefčovič. Če je verjeti javnomnenjskim raziskavam, bo »liberalka« tudi drugič premagala »konservativca«.

Po zadnjih anketah bo za 45-letno Zuzano Čaputovo glasovalo 60,5 odstotka volivcev, 52-letnemu Marošu Šefčoviču pa se obeta 39,5 odstotka glasov. Na volišča naj bi šlo 44 odstotkov volivcev, med najodločnejšimi so najmlajši od 18 do 24 let, ki bodo v večini podprli politično novinko, in starejši od 65 let, ki bodo glasovali za politika, ki je od leta 2009 na različnih komisarskih položajih v Bruslju. Šefčovič, ki je bil najprej komisar za izobraževanje, kulturo in mladino, potem je vodil komisariat za medinstitucionalno sodelovanje, zdaj pa je komisar za energetsko povezovanje, je uradno nastopil kot neodvisni kandidat. V prvem krogu je zanj glasovalo dobrih 400.000 ljudi, za zmagovalko pa več kot 870.000. Po mnenju nekaterih analitikov je tako slab rezultat posledica tega, da so ga volivci povezovali z vladajočo stranko Smer. Po lanskem umoru novinarja Jána Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnírove se je priljubljenost vladajoče stranke res zmanjšala, a tako slabo kot Šefčoviču ji še ne gre, je pred dnevi za časnik Slovak Spectator opozoril Grigorij Mesežnikov z Inštituta za javne zadeve. Ankete Smeri pripisujejo 21,2 odstotka priljubljenosti, Šefčovič pa je v prvem krogu zbral le 18,7 odstotka glasov.

Maroš Šefčovič se je v predvolilnem boju poskušal pokazati bolj desnega politika od tekmice. Foto: David W Cerny/Reuters
Maroš Šefčovič se je v predvolilnem boju poskušal pokazati bolj desnega politika od tekmice. Foto: David W Cerny/Reuters

 

Naveličani prazne politike


SVK
SVK
Šefčovič, ki je bil nekoč član komunistične partije, se je v predvolilnem boju poskušal pokazati bolj desnega politika od tekmice. Ta je po njegovih besedah »ultraliberalna«, sam pa da ponuja tradicionalne krščanske vrednote, ker odločno nasprotuje sklepanju istospolnih zakonskih zvez in njihovim posvojitvam otrok. Že razprava »o takšnih eksperimentih lahko povzroči velik nemir v družbi«, je prepričan komisar, ki je zaradi predvolilnega boja zamrznil opravljanje komisarskih dolžnosti. Ko je kritiziral tekmičino liberalno politiko do pribežnikov, je izjavil, da bodo Slovaki odločali o tem, kdo lahko pride v njihovo državo. Zavzel se je za politiko pospešenih deportacij, da »bomo lahko ljudi, ki tu nimajo kaj početi, čim prej poslali nazaj domov«. Hkrati je kritiziral »nepremišljeno« politiko kanclerke Angele Merkel, ki je odprla vrata množični migraciji.

Komisarjevi očitki držijo, pravnica, ki si je prislužila nagrado za kampanjo proti nevarnemu smetišču v njenem rojstnem kraju Pezinok, je res bolj liberalna od njega tako v odnosu do »netradicionalnih« spolnih skupnosti kot do pribežniške politike, ljudstvu pa se je priljubila tudi z obljubami, da se bo resno spustila v boj proti korupciji. Po besedah Oľge Gyárfášove z Inštituta za javne zadeve kandidatka pooseblja nov slog politike, ki ne temelji na aroganci moči. »Ljudje imajo tega dovolj. Naveličani so tako praznosti sedanje slovaške politike kot slabega vladanja in razširjene korupcije, zlasti imajo dovolj umazanega javnega življenja, ki je polno agresivnosti, grobih razgovorov in skorajda psihopatske brutalnosti. V takšnem svetu se zdi Zuzana Čaputová številnim kot nekakšno božje razkritje,« je ugotovil sociolog Michal Vašečka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine