Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Letošnji julij najtoplejši mesec v zgodovini meritev

Velik del Evrope je letos zajel vročinski val, nenavadno visoke temperature so znanstveniki namerili tudi v območju arktičnega kroga. 
Velik del Evrope je junija in julija zajel vročinski val. FOTO: Bertrand Guay/AFP
Velik del Evrope je junija in julija zajel vročinski val. FOTO: Bertrand Guay/AFP
A. I.
6. 8. 2019 | 09:13
6. 8. 2019 | 09:49
1:41
V letošnjem juliju so strokovnjaki izmerili nove temperaturne rekorde – mesec je postal najtoplejši v zgodovini, odkar izvajajo meritve. Raziskovalci evropske komisije za podnebne spremembe (C3S) Copernicus so ocenili, da gre za jasen znak segrevanja Zemlje. 

Velik del Evrope je junija in julija zajel vročinski val, nenavadno visoke temperature pa so znanstveniki izmerili tudi v območju arktičnega kroga. 

Julij je bil za 0,04 stopinje Celzija toplejši od predhodnega »rekorderja« – to je bil julij leta 2016. A treba je dodati, da se je takrat pojavil močan El Niño in znatno vplival na vremsko dogajanje po vsem svetu. 

Raziskovalci Copernicusa so ocenili, da gre za jasen znak segrevanja Zemlje. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP
Raziskovalci Copernicusa so ocenili, da gre za jasen znak segrevanja Zemlje. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP


Glede na podatke, ki so jih zabeležili znanstveniki v Copernicusu, je bil skorajda vsak letošnji mesec med štirimi najtoplejšimi doslej v svoji »kategoriji«, poroča BBC.

Čeprav strokovnjaki visokih temperatur ne morejo naravnost povezati z globalnim segrevanjem, pa obstajajo jasni indici, da emisije ogljikovega dioksida, ki ga v ozračje spušča človek, prispevajo k visokim temperaturam in posledičnim rekordom, kakršen je bil postavljen julija letos.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine