Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Le manjšinska vlada za premiera Justina Trudeauja

Številni škandali voditelja liberalcev so razočarali privržence, konservativci so mu tik za petami.
Premier Justin Trudeau z družino. FOTO: Stephane Mahe Reuters
Premier Justin Trudeau z družino. FOTO: Stephane Mahe Reuters
22. 10. 2019 | 06:52
22. 10. 2019 | 18:34
3:55
New York – Liberalni premier Justin Trudeau je kljub številnim škandalom zmagovalec ponedeljkovih volitev v Kanadi, a bo lahko sestavil le manjšinsko vlado, kažejo projekcije. Mladi progresivni voditelj je med predvolilno kampanjo leta 2015 vsem državljanom obljubljal sončno pot, a si je priboril le majhno prednost pred konservativno stranko Andrewa Scheera

47-letni sin nekdanjega premiera Pierra Trudeauja si je kot mlad učitelj na karnevalskih zabavah rad počrnil obraz v slogu temnopoltega Aladina, ker velja za progresivca, ki spoštuje različnost, pa je odkritje takšne politične nekorektnosti razočaralo. Konservativni nasprotnik Andrew Scheer ga je označil za dvoličneža: »Ne more se niti spomniti, kolikokrat si je počrnil obraz, saj vedno nosi masko!« Dosedanji premier je padel tudi v vrsto političnih zank. Prejšnja tožilka Jody Wilson-Raybould mu je očitala vmešavanje v preiskavo montrealske inženirske družbe SNC Lavalin, ki so jo osumili jemanja visokih podkupnin od libijskega režima za časa Moamerja Gadafija

Konservativni voditelj Andrew Scheer. FOTO: Adrian Wyld/AFP
Konservativni voditelj Andrew Scheer. FOTO: Adrian Wyld/AFP


Podjetje je bilo v nevarnosti, da izgubi pravico do tekmovanja za vladne posle in Trudeau se je zagovarjal, da je hotel le reševati delovna mesta. Zdaj mu bo na voljo manjšinska vlada ali pa koalicija z eno od manjših strank, kot je Quebeški blok ali Nova demokratska stranka Jagmeeta Singha, prvega nebelopoltega voditelja zvezne politične stranke. Premier je poskrbel za številne levičarske programe, kot je legalizacija marihuane, sprejem več beguncev, davek na ogljični odtis in višji otroški dodatek, hkrati je zagovarjal sredinsko gospodarsko politiko. Kanada ima solidno gospodarsko rast in tudi zaposlovanje narašča. Trudeau je poleg tega končal trgovinska pogajanja z Evropsko unijo, pacifiškimi državami in ZDA ter Mehiko, ki čaka na ratifikacijo ameriškega kongresa.  

Privržence pa je razjezilo podaljšanje naftovoda Trans Mountain, ki vodi tudi prek ozemelj prvotnih prebivalcev Kanade, čeprav naj bi potrojilo količino v njem pretočene nafte ter tako pomagalo zagotoviti energetsko varnost. V štirih letih na čelu kanadske vlade si je nakopal tudi vrsto drugih škandalov. Leta 2016 je z družino dopustoval na zasebnem bahamskem otoku Age Kana, potem ko je njegova vlada ustanovi voditelja muslimanskih izmaelitov podelila finančno pomoč. Lanski obisk v Indiji se je sprevrgel v polom zaradi premierovega oblačenja v indijsko nošo, na sprejem so povabili tudi sikhovskega skrajneža, ki je poskusil ubiti indijskega politika. 

Prvak NDP Jagmeet Singh je prvi nebeli voditelj kanadske zvezne stranke. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Prvak NDP Jagmeet Singh je prvi nebeli voditelj kanadske zvezne stranke. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters


Trudeauju se niso posrečile niti spremembe volilnega sistema, ki jih je obljubljal, in zdaj razočaran ugotavlja, da so državljani še bolj razdeljeni kot leta 2015. A je k temu pripomogel tudi sam. Liberalci so se v predvolilni kampanji zatekli k opozorilom, kaj vse od njihovih levih programov bi pokopali konservativci, ki nasprotujejo davku na ogljični odtis ter zagovarjajo uravnoteženje proračuna. Njihovi politični nasprotniki so volivce tudi prepričevali, da bi konservativna vlada omejila pravico do splava. Andrew Scheer je to zanikal, a je za slab vtis med bolj levosredinskimi Kanadčani poskrbel videoposnetek iz leta 2005, v katerem konservativni voditelj izraža nasprotovanje istospolnim porokam.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine