Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kurti vse bliže premierskemu stolčku

Nadaljevanje dialoga o normalizaciji odnosov Prištine z Beogradom je še predmet koalicijskih usklajevanj.
Kurti je poudaril, da mora Srbska lista, če hoče vstopiti v novo vlado, spoštovati kosovsko ustavo in delovati v interesu Kosova. FOTO: Florion Goga/Reuters
Kurti je poudaril, da mora Srbska lista, če hoče vstopiti v novo vlado, spoštovati kosovsko ustavo in delovati v interesu Kosova. FOTO: Florion Goga/Reuters
15. 11. 2019 | 14:45
15. 11. 2019 | 15:13
3:47
Na Kosovu še nimajo mandatarja za sestavo nove vlade, čeprav je državna volilna komisija objavila uradne rezultate predčasnih volitev že prejšnji teden. Zmagovalca parlamentarnih volitev gibanje Samoopredelitev in Demokratska liga Kosova še nista končala koalicijskih pogajanj.

Prvak Demokratske lige Kosova (LDK) Isa Mustafa je povedal, da so se dogovorili, da naj bi novi predsednik kosovske vlade postal prvi mož gibanja Samoopredelitev Albin Kurti. Kot je pojasnil, sta stranki že uskladili večino programa prihodnje vlade, razlike pa so glede reševanja gospodarskih in socialnih vprašanj. Predmet usklajevanja je tudi še nadaljevanje dialoga o normalizaciji odnosov Prištine z Beogradom.
 

Nagrada za srbske vojne zločine


Podpredsednica LDK Vjosa Osmani, ki je bila kandidatka za prvo premierko na Kosovu, če Kurti ne bi dobil zadostne podpore, je kot nesprejemljivo zavrnila idejo o zamenjavi ozemelj s Srbijo, tudi če bi pri takšnem scenariju vztrajale ZDA. Po njenem Srbija ne sme biti nagrajena s kosovskim ozemljem za zločine proti človečnosti in genocid. To bi vodilo tudi v preseljevanje narodov, kar je prav tako zločin, tudi če bi potekalo po mirni poti. Sklenila je s svarilom, da bi šlo za precedens v regiji, ki se ne bi končal na Kosovu, temveč bi se nadaljeval v Severni Makedoniji in Črni gori.

Samoopredelitev bo imela v 120-članskem parlamentu 32 poslancev, LDK pa je na drugem mestu z 29 poslanci. Demokratska stranka Kosova pod vodstvom dosedanjega predsednika kosovskega parlamenta Kadrija Veselija, ki je bila del vladne koalicije, bo imela 25 poslancev, Zavezništvo za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja pa 14 poslancev. Deset poslanskih mest je zagotovljenih za Srbsko listo, ki je pod nadzorom Beograda, še deset pa za druge manjšine.
 

Srbska lista naj prizna Kosovo


Po oceni srbskega predsednika Aleksandra Vučića je bila afera z domnevnimi zastrupljenimi glasovnicami iz Srbije uperjena proti Kurtiju, in ne proti Srbski listi. S ponovnim štetjem naj bi poskušali zmanjšati število mandatov Samoopredelitve in doseči, da bi parlamentarni prag prestopila stranka Nisma Fatmirja Limaja, v katerega je bilo vključeno tudi Zavezništvo za novo Kosovo dosedanjega zunanjega ministra Behgjeta Pacollija. Tako bi Mustafi omogočili, da za mandatarko vsili Osmanijevo. Po Vučićevi napovedi bo pri oblikovanju nove vlade še veliko problemov, od nje pa pričakuje, da bo sodelovala z legitimnimi predstavniki Srbov, in ne s tistimi, ki jih noče nihče.

Kurti je poudaril, da mora Srbska lista, če hoče vstopiti v novo vlado, spoštovati kosovsko ustavo in delovati v interesu Kosova. Podpredsednik Samoopredelitve Besnik Bislimi je dodal, da mora dokumentirati, da priznava neodvisnost Kosova, ker ne bodo s proračunskimi sredstvi financirali strank, ki jim je cilj uničenje države.

Posebni ameriški predstavnik za Zahodni Balkan Matthew Palmer je poudaril, da morajo tudi na Kosovu spoštovati rezultate volitev. Ker je Srbska lista dobila podporo velike večine Srbov na Kosovu, je pridobila tudi pravico, da je zastopana v vladi. Da je treba kosovskim Srbom zagotoviti priložnost, da se izrazijo tudi skozi politični proces, je dal Palmer jasno vedeti vsem kosovskim voditeljem, vključno s Kurtijem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine