Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Kitajska hoče spoštovanje in Tajvan

Funkcionarji so dali vedeti, do kod je pripravljena iti njihova država, morda do izsiljevanja, če ne bo šlo drugače.
Rusija naj bi od Kitajske zahtevala tudi dobavo vojaških dronov. FOTO: Noel Celis/AFP
Rusija naj bi od Kitajske zahtevala tudi dobavo vojaških dronov. FOTO: Noel Celis/AFP
16. 3. 2022 | 05:00
6:07

V nadaljevanju preberite:

Ob prebiranju poročil o poteku in rezultatih sedemurnega sestanka članov politbiroja in najvišjega partijskega diplomata Yang Jiechija z ameriškim svetovalcem za nacionalno varnost Jakom Sullivanom v kitajskih medijih je prva stvar, ki človeku pade v oči, da na kitajski strani ukrajinska kriza ni ne edina ne najpomembnejša točka na dnevnem redu.

Ne v poročilih tiskovne agencije Xinhua ne v partijskem glasilu Renmin Ribao ni omenjeno ime ruskega predsednika Vladimirja Putina, kaj šele ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Ni razloga, da ne bi verjeli ameriški strani, da je bila v središču pogovora med funkcionarjema zaskrbljenost Washingtona zaradi zahteve, ki jo je Rusija poslala Kitajski o gospodarski in vojaški pomoči, še bolj pa zaradi kitajske »odprtosti«, da se tako – denimo z dobavo vojaških dronov, ki jih je menda zahtevala Rusija – potrdi »brezmejno prijateljstvo« med sosednjima silama.

Iz kitajskih partijskih medijev po drugi strani vidimo, da je bila v središču pozornosti Yangovega tima točka, ki je od ukrajinskega bojišča oddaljena približno 8000 kilometrov. Tajvan, seveda. In predvsem beseda, ki je omenjena v vseh komentarjih kitajskih analitikov in kolumnistov: spoštovanje.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine