Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kim in Mun iz oči v oči o srečanju s Trumpom

Kim Džong Un in Mun Dže In sta se srečala na demilitariziranem obmejnem območju med obema državama.
Voditelja sta se sestala dva dni po tistem, ko je predsednik ZDA Donald Trump odpovedal srečanje s severnokorejskim voditeljem, predvideno za 12. junij v Singapurju. FOTO: Reuters
Voditelja sta se sestala dva dni po tistem, ko je predsednik ZDA Donald Trump odpovedal srečanje s severnokorejskim voditeljem, predvideno za 12. junij v Singapurju. FOTO: Reuters
Be. B.
26. 5. 2018 | 13:20
26. 5. 2018 | 15:27
1:43
Voditelj Severne Koreje Kim Džong Un in predsednik Južne Koreje Mun Dže In sta se nenapovedano srečala na demilitariziranem območju med obema državama, so sporočili iz urada južnokorejskega predsednika v Seulu.

Vzrok za srečanje je prizadevanje obeh držav, da bi kljub četrtkovi napovedi predsednika ZDA Donalda Trumpa, da se s severnokorejskim voditeljem 12. junija v Singapurju ne bo srečal, o čemer si je sicer nato v petek premislil, da bi do vrha med Severno Korejo in ZDA vseeno prišlo. Kim in Trump naj bi se pogovarjala o denuklearizaciji Severne Koreje in umirjanju napetosti.

Kim in Mun sta se srečala na severni strani vasi Panmunjom med 15. in 17. uri po tamkajšnjem času. »Voditelja sta si izmenjala mnenja o uspešnem vrhu Severna Koreja-ZDA,« so sporočili iz Munovega urada.

Moon in Kim sta se v vasi Panmunjom na meji med državama srečala že pred mesecem dni. Takrat sta se dogovorila za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka, govorila pa sta tudi o dejanskem koncu 65-letnega konflikta med državama. Dokončni mirovni dogovor - trenutno med državama velja »le« premirje - bi moral vključevati tudi Kitajsko in ZDA. Obe državi  sta obe sodelovali v vojni, ki je izbruhnila leta 1950 preden je bilo leta 1953 podpisano premirje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine