Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V ruskih napadih na Kijev in Sumi umrlo šest ljudi

Glavno mesto je prvič od začetka vojne neposredna tarča Rusije.
Kijevski policisti so poskušali sestreliti ruske drone. FOTO: Vadim Sarakhan/Reuters
Kijevski policisti so poskušali sestreliti ruske drone. FOTO: Vadim Sarakhan/Reuters
A. I., S. B., M. B., STA
17. 10. 2022 | 06:48
17. 10. 2022 | 16:08
7:24

V ukrajinski prestolnici Kijev so odjeknile najmanj tri eksplozije, poroča BBC. Župan Vitalij Kličko je dejal, da so bile poškodovane stanovanjske stavbe v osrednjem območju Ševčenkovskega. Po besedah vodje urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Andrije Jermaka so Rusi Kijev napadli z brezpilotnimi letalniki, poimenovanimi kamikaze. Pri tem je znova pozval, da potrebujejo več zračne obrambe čim prej. »Nimamo časa za odlašanje. Potrebujemo več orožja, da zaščitimo nebo in uničimo sovražnika,« je njegove besede povzel CNN.

V napadih Rusije na Kijev in mesto Sumi na vzhodu Ukrajine je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti ubitih najmanj šest ljudi. V Kijevu so tri osebe umrle v napadu na stanovanjsko zgradbo z dronom. Več sto krajev je ostalo brez elektrike. Rusija je medtem sporočila, da so njeni droni in rakete danes zadeli vse predvidene tarče.

Eden od dronov je zadel stanovanjski blok v okrožju Ševčenko. Izpod ruševin so po navedbah predstavnika urada ukrajinskega predsednika Kirila Timošenka doslej rešili 19 ljudi, najmanj trije pa so v napadu umrli. Župan Kličko je sporočil, da je med ubitimi mlad zakonski par, ki je pričakoval otroka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gasilci poskušajo pogasiti ogenj. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Gasilci poskušajo pogasiti ogenj. FOTO: Gleb Garanich/Reuters

O novih ruskih napadih so sicer danes poročali z različnih koncev Ukrajine. V vzhodni regiji Sumi so bili zjutraj po navedbah tamkajšnjega guvernerja Dmitra Živickega ubiti trije ljudje, potem ko so tri rakete zadele objekt civilne infrastrukture.

Ruski napadi ne bodo zlomili Ukrajincev, je Moskvi sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. »Vso noč in vse jutro sovražnik terorizira civilno prebivalstvo. Droni kamikaze in rakete napadajo povsod po Ukrajini. Sovražnik lahko napada naša mesta, a ne bo nas mogel zlomiti,« je na telegramu sporočil Zelenski.

Ukrajinski premier Denis Šmigal je pred tem sporočil, da je Rusija v treh regijah – Kijevu, Sumiju in osrednji regiji Dnepropetrovsk – danes zadela kritično infrastrukturo, pri čemer je bilo več ljudi ubitih in ranjenih, več sto krajev pa je ostalo brez elektrike.

Ruska vojska je medtem nekaj ur po napadih sporočila, da je zadela »vse predvidene tarče« v Ukrajini. »Ruske oborožene sile so nadaljevale napade z visokonatančnim orožjem in orožjem dolgega dosega (...) na vojaške poveljniške in nadzorne objekte ter na energetski sistem Ukrajine,« so še zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu.

Smoke rises after a Russian drone strike, which local authorities consider to be Iranian-made unmanned aerial vehicles (UAVs) Shahed-136, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine October 17, 2022. REUTERS/Gleb Garanich TPX IMAGES OF THE DAY Foto Gleb Garanich Reuters
Smoke rises after a Russian drone strike, which local authorities consider to be Iranian-made unmanned aerial vehicles (UAVs) Shahed-136, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine October 17, 2022. REUTERS/Gleb Garanich TPX IMAGES OF THE DAY Foto Gleb Garanich Reuters

Droni, ki jih Rusiji domnevno dobavlja Iran, lahko več ur lebdijo v zraku, nato pa se spustijo nad tarčo in eksplodirajo. Ukrajina trdi, da jih je Rusija uporabila že v preteklosti. Iran sicer zanika, da bi jih dobavljal Rusiji, ta navedb še ni komentirala. Ukrajinske zračne sile pa so po pisanju CNN danes zjutraj že poročale, da so uničile ducat takšnih brezpilotnih letalnikov, izdelanih v Iranu. Evropski zunanji ministri so napovedali preiskavo morebitne dobave iranskih dronov Rusiji.

Pred nekaj dnevi je Kijev že zadelo več ruskih izstrelkov. V več zaporednih napadih je tedaj umrlo 19 ljudi, več kot sto je bilo ranjenih. Moskva je napade v manjšem obsegu nadaljevala tudi v naslednjih dneh, ko je bila tarča predvsem energetska infrastruktura na zahodu Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da so napadi povračilo za bombni napad na most, ki povezuje Rusijo z okupiranim Krimom. Putin je za napad obdolžil Ukrajino. Prvič od februarja, odkar se je začela vojna, je bilo središče Kijeva neposredna tarča napada. 

Zaradi vojne v Ukrajini dodatnih štiri milijone otrok v revščini

Vojna v Ukrajini in naraščajoča inflacija sta potisnili v revščino dodatnih štiri milijone otrok v vzhodni Evropi in Srednji Aziji, je danes sporočila agencije ZN za otroke (Unicef). To predstavlja kar 19-odstotno povečanje v primerjavi z lanskim letom. Največje povečanje števila revnih otrok so doživele Rusija, Ukrajina in Romunija. 

Študija regionalnega urada Unicefa za Evropo in Srednjo Azijo o revščini otrok zajema podatke iz 22 držav, ki kažejo, da največje breme krize, ki jo je povzročila vojna v Ukrajini, nosijo ravno otroci. Ti predstavljajo 25 odstotkov prebivalstva v regiji in skoraj 40 odstotkov od dodatnih 10,4 milijona ljudi, ki se na tem območju letos soočajo z revščino.

Tako je danes zjutraj brezplotni letalnik letel proti stavbam v Kijevu. FOTO: Jasujoši Čiba/AFP
Tako je danes zjutraj brezplotni letalnik letel proti stavbam v Kijevu. FOTO: Jasujoši Čiba/AFP

»Konflikt in naraščajoča inflacija sta v revščino pahnila dodatnih štiri milijone otrok v vzhodni Evropi in osrednji Aziji, kar predstavlja 19-odstotno povečanje od leta 2021,« je sporočil Unicef. Rusija je doživela največje povečanje števila otrok, ki živijo v revščini, z dodatnimi 2,8 milijona otroki, ki zdaj živijo v gospodinjstvih pod pragom revščine. V Ukrajini v revščini živi dodatnih pol milijona otrok, kar je drugi največji delež otrok pod pragom revščine v tej regiji. Sledi pa jima Romunija, kjer v revščini živi dodatnih 110.000 otrok.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine