Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tanja Fajon: Varnostni sporazum z Ukrajino ta teden ne bo pripravljen za podpis

»Pogajanja z Ukrajino še niso končana. Kot je znano, je ukrajinska stran zahtevala dodatna pojasnila,« je v Luxembourgu dejala ministrica za zunanje zadeve.
Tanja Fajon. FOTO: Leon Vidic
Tanja Fajon. FOTO: Leon Vidic
STA
24. 6. 2024 | 11:38
24. 6. 2024 | 18:04
4:03

Varnostni sporazum z Ukrajino je še v usklajevanju, saj so imeli v Kijevu zadržke do osnutka, ker ni vključeval konkretnih zavez, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade (KPV). 

Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Luxembourgu potrdila, da pogajanja o varnostnem sporazumu med Slovenijo in Ukrajino še niso končana, zato ta teden še ne bo pripravljen za podpis. Pojasnila je, da gre za pravno nezavezujoč akt, ki ga lahko podpiše kdorkoli z vrha države.

»Pogajanja z Ukrajino še niso končana. Znano je, da je ukrajinska stran zahtevala dodatna pojasnila,« je v Luxembourgu dejala zunanja ministrica. Kot razume, sporazum ta teden še ne bo pripravljen za podpis.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski FOTO: Alessandro Della Valle/Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski FOTO: Alessandro Della Valle/Reuters

Dodala je, da je bila ena od priložnosti za podpis sporazuma za četrtek predvideni obisk predsednice republike Nataše Pirc Musar v Kijevu, vendar bo gotovo še kakšna priložnost.

Po ministričinih besedah gre namreč za pravno nezavezujoč akt in ga lahko podpiše »kdorkoli z vrha države«. Sporazum, za katerega zakon o zunanjih zadevah ne velja, bo sicer moral še na vlado, z njim pa se bo seznanil tudi odbor državnega zbora za zunanjo politiko, je še dejala.

Robert Golob in Volodimir Zelenski na slovesnosti v spomin civilnim žrtvam vojne v Buči marca lani FOTO: Matej Družnik/Delo
Robert Golob in Volodimir Zelenski na slovesnosti v spomin civilnim žrtvam vojne v Buči marca lani FOTO: Matej Družnik/Delo

Kijev ni bil zadovoljen z osnutkom

Da je varnostni sporazum z Ukrajino še v fazi usklajevanja, so že pred tem pojasnili v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba. Kijev namreč ni bil zadovoljen z osnutkom, v katerem ni bilo konkretnih zavez o pomoči Ukrajini.

Pirc Musarjeva je v soboto ob robu dobrodelnega koncerta za obnovo Partizanske bolnice Franja v Cerknem dejala, da bo v četrtek obiskala Kijev, kjer bo podpisala dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino. Vendar so se zadeve postopkovno zapletle. Danes so iz njenega urada sporočili, da so predlog za podpis sporazuma prejeli z ministrstva za zunanje in evropske zadeve v večmesečnem postopku priprav na obisk predsednice v Ukrajini. Po njihovih navedbah so jim na MZEZ zagotovili, da bo sporazum pravočasno usklajen in pripravljen ter da ima predsednica vsa pooblastila, da tak sporazum podpiše.

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar FOTO: Denis Balibouse/Reuters

Tanja Fajon je na današnjem ministrskem zasedanju v Luxembourgu spomnila, da je slovenska vlada nedavno sprejela sklep, da bo letos za humanitarno pomoč in obnovo Ukrajine namenila dodatnih pet milijonov evrov, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Podprla je tudi sklic medvladnih konferenc z Ukrajino in Moldavijo, s katerima bosta ti dve državi v torek uradno začeli pogajanja o vstopu v EU. »To je pomemben korak obeh držav na poti v Unijo,« je povedala.

O mirovnem procesu, ki se je začel sredi meseca s konferenco v Švici, pa je dejala, da gre v pravo smer, a bo moral za mizo prej ali slej sesti tudi ruski predsednik Vladimir Putin, so še navedli na zunanjem ministrstvu.

Slovenija je že spomladi začela pripravljati dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino, kot ga je do zdaj po informacijah KPV sklenilo že 18 drugih držav. Prva je o tem na seji odbora DZ za zunanje zadeve (OZP) govorila Fajonova, maja pa sta se o tem po telefonu pogovarjala tudi premier in predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Takrat sta se strinjala, da se sporazum podpiše ob prvi priložnosti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine