Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kanada vrača udarec s povračilnim carinskimi ukrepi

Seznam okrog 250 ameriških proizvodov za dodatne carine je oblikovan s pogledom na ameriške kongresne volitve, saj meri na zvezne države, kjer Trump uživa podporo.
Tako kot v ZDA tudi v Kanadi poslovneži vlado opozarjajo, da bo trgovinska vojna med državama škodljiva. FOTO: Peter Power/AP
Tako kot v ZDA tudi v Kanadi poslovneži vlado opozarjajo, da bo trgovinska vojna med državama škodljiva. FOTO: Peter Power/AP
STA
30. 6. 2018 | 08:57
30. 6. 2018 | 09:43
3:06
Ottawa - Kanada je v petek uresničila grožnjo in zaradi carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA uvedla povračilne carine na ameriške izdelke, uvožene v Kanado, med drugim na pomarančni sok, kečap, toaletni papir in drugo blago vključno z jeklom in aluminijem. Kanada je obenem dodatno zaščitila dva gospodarska sektorja z 1,5 milijarde dolarjev pomoči.

Zunanja ministrica Kanade Chrystia Freeland je dejala, da ni bilo drugega izhoda kot odgovoriti na ameriške ukrepe. »Mi ne bomo zaostrovali in ne bomo popustili,« je izjavila v Hamiltonu, obkrožena z jeklarji, in ZDA pozvala, naj odnehajo s svojimi carinami.

Seznam okrog 250 ameriških proizvodov za dodatne carine je oblikovan s pogledom na ameriške kongresne volitve, saj meri na zvezne države, kjer Trump uživa podporo. Ameriško jeklo bo ocarinjeno s 25-odstotki, aluminij pa z desetimi, tako kot je Trump ocarinil kanadsko jeklo in aluminij.



Tako kot v ZDA tudi v Kanadi poslovneži vlado opozarjajo, da bo trgovinska vojna med državama škodljiva. Trump je prepričan, da lahko ZDA v tem le zmagajo, saj imajo skoraj z vsem svetom zunanjetrgovinski primanjkljaj. Glede Kanade ima morda celo prav, saj gre od tam v ZDA kar 75 odstotkov celotnega izvoza države.

Vendar pa večine Kanadčanov to ne zanima in trdno podpirajo ukrep svoje vlade, katere predstavniki so celo odklonili povabilo na proslavo dneva neodvisnosti ZDA 4. julija v veleposlaništvu ZDA v Ottawi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine