Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kako je umrl nesmrtni junak?

Bruce Lee 45 let po smrti: Je veliki bojevnik s kirurškim posegom samega sebe obsodil na smrt?
Leta 2005 so Bruceu Leeju postavili spomenik (tudi) v Mostarju. FOTO: Reuters
Leta 2005 so Bruceu Leeju postavili spomenik (tudi) v Mostarju. FOTO: Reuters
20. 7. 2018 | 17:00
6:00
Danes po svetu obujajo spomine na smrt legendarnega Brucea Leeja pred 45 leti. Znova so ugotavljali, da je kljub vsemu nesmrten. Neprekosljiv filmski mojster kitajskega kung fuja je bil po mnenju hongkonškega komentatorja Alexa Loja »kulturni mešanec pred svojim časom«.

V sodobnem globaliziranem svetu, polnem medkulturnih sporov, bi se počutil zelo domače, je poudaril Lo. Z eno roko premagati deset nosilcev črnega pasu bi bila danes metafora globalne pravičnosti, ki se ničesar ne boji.

​Štiri desetletja in pol po tem, ko je Bruce Lee umrl pri 33 letih, vprašanje, zakaj je nepremagljivi bojevnik umrl na vrhuncu moči in filmske kariere, še naprej zaposluje biografe. Vemo, da ga je tistega 20. julija v hiši tajvanske igralke Betty Ting Pei v Hongkongu začela močno boleti glava, zato mu je igralka dala tableto, ki je vsebovala aspirin in blago pomirjevalo. Nekaj ur zatem je bil mrtev, avtopsija pa je pokazala, da je imel možgane otečene in polne tekočine. Kaj je povzročilo možganski edem?
Takoj po njegovi smrti je bilo slišati ugibanja, da so ga ubile hongkonške triade oziroma tamkajšnja mafija, ker ji ni bil pripravljen plačati zahtevane vsote denarja. So najeti japonski nindže uporabili tehniko »dim mak«, s katero napadejo vitalne akupunkturne točke, smrt pa nastopi čez nekaj časa in navidezno ni povezana z udarcem? Je eden izmed Leejevih sovražnikov uporabil črno magijo, zaradi česar se Lee ni mogel rešiti, ne glede na to, kako močen je bil in kako predano se je posvečal vadbi in zdravi prehrani?
 

Je bil kriv slab feng šui?


V eni izmed številnih knjig, posvečenih legendarnemu umetniku kung fuja, je zapisano, da je bil vsega kriv slab feng šui. Kakor pove ime – feng pomeni 'veter', šui pa 'voda' –, so pomembne sile, ki določajo harmonijo v neposredni okolici, poleg tega sta lahko položaj hiše ali celo razporeditev pohištva v njej skladna ali v nasprotju z energijo, ki opredeljuje določeno lokacijo. Zaradi slabega feng šuia se lahko zgodi marsikaj, od slabega spanca in šibkega zdravja do smrti.

Kip Brucea Leeja v Hongkongu. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Kip Brucea Leeja v Hongkongu. FOTO: Tyrone Siu/Reuters


Ko je Bruce Lee kupil hišo v Kowloon Tongu, hongkonški četrti na celini, kjer je živel med snemanjem filma Igra smrti, so ga geomanti opozorili na slab feng šui tega območja, zato so prijatelji na streho namestili »deflektor« oziroma osmerokoten lesen okvir z ogledalom na sredini. Bruce ni verjel v kitajsko psevdoznanost, a se tudi ni upiral dobrim namenom prijateljev, ki so ga hoteli rešiti pred pogubnim vplivom naravnih sil. Julija 1973 je po Hongkongu divjal tajfun Dot, zaradi katerega je umrla ena oseba in bilo poškodovanih več stavb, sosed pa je opozoril na »slabo znamenje«, ko je silovit veter zrušil drevo na Leejevem dvorišču. Med divjanjem tajfuna je s strehe hiše izginil tudi deflektor.
 

Smrti ni povzročila tabletka


Čeprav Kitajci močno verjamejo v feng šui, si v Hongkongu do danes prizadevajo prepričljivo pojasniti, kaj se je zgodilo z njihovim junakom. Kolonialna britanska vlada je takrat res najela vrhunske zdravnike in strokovnjake za sodno medicino, a se ti niso strinjali o vzroku njegove smrti. Hongkonški strokovnjaki so zatrdili, da bi možganski edem lahko povzročil hašiš, ki so ga našli v Leejevem želodcu, vendar se zahodni zdravniki niso strinjali s tem. Strokovnjak sodne medicine, ki so ga povabili iz Londona, je po opravljeni preiskavi predvideval, da bi lahko to bila močna alergijska reakcija na aspirin, vendar avtopsija ni pokazala znakov otekanja dihalnih poti, zaradi česar bi se lahko povečala količina možganske tekočine, zato Leejeve smrti verjetno ni povzročila tableta, ki mu jo je dala Betty Ting.
 

Odstranitev žlez znojnic


Nekaj mesecev pred smrtjo je Bruce Lee prestal operativno odstranitev žlez znojnic. Ni maral vlažnih madežev na svilenih oblačilih, v katerih je snemal filme, zato je zahteval, naj mu odstranijo žleze izpod pazduh. Po eni izmed teorij o vzroku njegove smrti je prav to oslabilo sposobnost njegovega telesa za uravnavanje toplote. Desetega maja tistega leta je Lee prišel v majhen hongkonški studio, da bi posnel dialog v prizoru filma V zmajevem gnezdu. Snemalci so se hoteli znebiti šumov, zato so ugasnili ventilatorje. Bruce se je zgrudil v krčih in takoj so ga odpeljali v bolnišnico. Ugotovili so, da so mu otekli možgani, in zdravniki so ga rešili v zadnjem trenutku. Nihče od njih ni povezal odstranitve žlez znojnic z visoko temperaturo v studiu.



Po podatkih hongkonškega observatorija je bil 20. julija 1973 najtoplejši dan v mesecu. Medtem ko se je Bruce Lee pogovarjal s producentom Raymondom Chowom in igralcem Georgeem Lazenbyjem o filmu, s katerim se je ukvarjal, je skakal okoli njiju in izvajal kungfujevske gibe, da bi jima bilo jasno, česa si želi v Igri smrti. Ga je ubil še en toplotni udar?

Odgovora na to verjetno nikoli ne bomo dobili. Toda čeprav njegova skrivnostna smrt ne bo nehala vznemirjati njegovih biografov, bo Bruce Lee ostal nesmrten v spominu oboževalcev. V sodobnem svetu, postavljenem na glavo, je še vedno poosebitev tega, kar si vsak od nas vsaj delno želi biti. Nepremagljiv umetnik boja proti krivicam in zlu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine