Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Iran: Izraelski napadi povzročili omejeno škodo, ubita dva iranska vojaka

Napadi so odgovor na »večmesečne neprekinjene napade iranskega režima«, je sporočila izraelska vojska.
Benjamin Netanjahu je s sodelavci iz bunkerja spremljal napad na Iran. FOTO: AFP
Benjamin Netanjahu je s sodelavci iz bunkerja spremljal napad na Iran. FOTO: AFP
STA
26. 10. 2024 | 07:20
26. 10. 2024 | 19:19
7:34

Izraelska vojska je ponoči napadla cilje v Iranu, tarča napadov so bile vojaške baze na zahodu in jugozahodu iranske prestolnice Teheran. Vsa izraelska letala so se že varno vrnila domov, je sporočila vojska, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pozneje je iranska vojska sporočila, da sta bila v izraelskih napadih ubita dva vojaka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napadi so odgovor na »večmesečne neprekinjene napade iranskega režima«, je sporočila izraelska vojska. Iran je v začetku oktobra izstrelil približno 200 raket na Izrael.

»V odgovor na več mesecev nenehnih napadov iranskega režima na Izrael, izraelske obrambne sile izvajajo merjene napade na vojaške tarče v Iranu,« je sporočila izraelska vojska in dodala, da je mobilizirala vse svoje obrambne in napadalne zmogljivosti.

Iranska državna televizija je zgodaj zjutraj v soboto poročala o močnih eksplozijah okrog prestolnice. FOTO: Majid Asgaripour/Reuters
Iranska državna televizija je zgodaj zjutraj v soboto poročala o močnih eksplozijah okrog prestolnice. FOTO: Majid Asgaripour/Reuters

Iranska državna televizija je zgodaj zjutraj v soboto poročala o močnih eksplozijah okrog prestolnice, poroča AFP. Uvodoma ni bilo poročil o eksplozijah na naftnih objektih Irana.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA Sean Savett je dejal, da gre za samoobrambo v odgovor na iranske napade 1. oktobra. Izrael je od takrat naprej obljubljal povračilni udarec.

Neimenovani obrambni uradnik ZDA je za AFP potrdil, da je Izrael o napadih vnaprej obvestil ZDA, ki v to niso vpletene.

Sirska državna tiskovna agencija Sana je medtem poročala, da je zračna obramba prestregla sovražne tarče blizu prestolnice Damask, kjer naj bi odjeknilo več eksplozij, navaja AFP.

Izrael ob vsem tem še naprej napada Gazo in Libanon. FOTO: AFP
Izrael ob vsem tem še naprej napada Gazo in Libanon. FOTO: AFP

Niz povračilnih napadov so končali

Izraelska vojska je sporočila, da je izvedla »natančne in ciljno usmerjene« napade na Iran, tarča so bili obrati za proizvodnjo raket, raket zemlja-zrak in drugih sistemov za zračne napade v več regijah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Niz povračilnih napadov se je »končal in misija je opravljena,« je sporočila vojska.

»Iran je izstrelil na stotine raket na državo Izrael v dveh napadih aprila in oktobra ter financira in usmerja teroristične dejavnosti prek svojih zaveznikov na Bližnjem vzhodu, da bi napadli Izrael,« je zapisala in dodala, da si Iran prizadeva za »spodkopavanje regionalne stabilnosti in varnosti ter svetovnega gospodarstva«, poroča AFP.

image_alt
(KOLUMNA) Zakaj je Izrael sploh še včlanjen v Združene narode?

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je po koncu izraelskih povračilnih napadov davi Teheran posvaril pred nadaljnjo eskalacijo. »Če bi režim v Iranu naredil napako in začel nov krog stopnjevanja, se bomo dolžni odzvati,« je dejal.

»Naše sporočilo je jasno: vsi tisti, ki grozijo državi Izrael in želijo regijo povleči v širšo eskalacijo, bodo plačali visoko ceno,« je poudaril.

Po njegovih besedah so napadi na vojaške cilje v Iranu preprečili neposredne grožnje Izraelu.

Iranska vojska je pozneje sporočila, da so bili v izraelskih napadih na Iran ubiti štirje iranski vojaki. Kot je dodala, so bili v napadih poškodovani le radarski sistemi. »Zahvaljujoč pravočasni učinkovitosti zračne obrambe države so napadi povzročili omejeno škodo, poškodovanih je bilo nekaj radarskih sistemov,« je sporočila iranska vojska.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine