Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izrael izvedel napad na cilj v Bejrutu

Tarča je bil vodja proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah, odgovoren za napad na nogometno igrišče na zasedeni Golanski planoti konec tedna.
Izraelska vojska je izvedla zračni napad na južnem obrobju Bejruta. FOTO: Ahmad Al-Kerdi/Reuters
Izraelska vojska je izvedla zračni napad na južnem obrobju Bejruta. FOTO: Ahmad Al-Kerdi/Reuters
STA
30. 7. 2024 | 20:22
30. 7. 2024 | 21:55
3:30

Izraelske sile so danes izvedle omejen zračni napad na libanonsko prestolnico Bejrut. Tarča naj bi bil Fuad Šukr, eden najvišjih poveljnikov šiitskega gibanja Hezbolah, domnevno odgovoren za napad na zasedeni Golanski planoti konec tedna, v katerem je umrlo 12 otrok. Po navedbah libanonskih virov naj bi Šukr napad preživel.

»Izraelska vojska je v Bejrutu izvedla napad na poveljnika, ki je odgovoren za umor otrok v Maždal Šamsu na Golanski planoti in številnih drugih izraelskih civilistov,« so v izjavi na omrežju X sporočile izraelske sile.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je na omrežju X potrdil napad na cilj v Bejrutu in dodal, da je Hezbolah z omenjenim napadom prekoračil rdečo črto. V omenjenem napadu je bilo ubitih 12 otrok, pripadnikov etnične skupine Druzov.

Vir blizu gibanja Hezbolah, ki je želel ostati neimenovan, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da je bil tarča napada Hezbolahov štab v južnem delu libanonske prestolnice, kjer naj bi se nahajal omenjeni visoki poveljnik.

Gre za Fuada Šukra, vojaškega svetovalca vodje libanonskega šiitskega gibanja Hasana Nasrale in enega najpomembnejših Hezbolahovih poveljnikov, navajajo tuji mediji in tiskovne agencije. Isti neimenovani vir je za AFP povedal, da sta bili v napadu ubiti dve osebi, vendar naj bi Šukr napad preživel.

Libanonski premier Najib Mikati je napad označil za »očitno izraelsko agresijo na južna predmestja Bejruta«, so sporočili iz njegovega urada. Kot je opozoril, gre za kaznivo dejanje v »nizu agresivnih operacij, v katerih so bili ubiti civilisti, kar je jasna in izrecna kršitev mednarodnega prava«.

Tudi v Iranu in Moskvi so izraelski napad na Bejrut označili za očitno kršitev mednarodnega prava, v Beli hiši pa ga niso neposredno komentirali, so pa sporočili, da je vsesplošen spopad med Izraelom in Libanonom še mogoče preprečiti, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Vodja misije ZN v Libanonu Aroldo Lazaro in posebna koordinatorka ZN Jeanine Hannis-Plasschaert sta medtem vzpostavila stike z oblastmi v obeh državah, da bi preprečila izbruh vojne med Hezbolahom in Izraelom, je po navedbah izraelskih medijev sporočil tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric.

Ljudje se zbirajo na območju napada. FOTO: Mohamed Azakir/Reuters
Ljudje se zbirajo na območju napada. FOTO: Mohamed Azakir/Reuters

Izraelska vojska je sicer že ponoči izvedla okoli deset raketnih napadov na položaje Hezbolaha v južnem Libanonu, pri čemer je ubila tudi enega pripadnika gibanja. Izrael je povračilne napade na Hezbolahove položaje v Libanonu napovedal že v ponedeljek. »Na napad bomo odgovorili kmalu in odgovor bo silovit,« je premier Benjamin Netanjahu dejal ob obisku mesta Maždal Šams na Golanski planoti, ki jo Izrael okupira od leta 1967.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine