Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Italijanski sodniki zavrnili prvo namestitev migrantov v Albaniji

Menijo, da 12 migrantov iz Bangladeša in Egipta ne izpolnjuje meril za pridržanje v Albaniji, ker da njihovi državi izvora nista varni.
Mornariški čoln zapušča pristanišče Shengjin v Albaniji 16. oktobra 2024, potem ko je migrante, prestrežene v italijanskih vodah, prepeljal v center v Shengjin na registracijo in zdravstvene preglede, nato pa v center v bližnjem Gjaderju, da počakajo na obdelavo njihovih prošnje za azil. FOTO: Adnan Beci/AFP
Mornariški čoln zapušča pristanišče Shengjin v Albaniji 16. oktobra 2024, potem ko je migrante, prestrežene v italijanskih vodah, prepeljal v center v Shengjin na registracijo in zdravstvene preglede, nato pa v center v bližnjem Gjaderju, da počakajo na obdelavo njihovih prošnje za azil. FOTO: Adnan Beci/AFP
STA
18. 10. 2024 | 18:14
18. 10. 2024 | 19:44
4:31

Sodniki v Rimu so danes zavrnili namestitev 12 migrantov iz Bangladeša in Egipta, ki so jih v sredo prepeljali v novi italijanski sprejemni center v Albaniji, ker da njihovi državi izvora nista varni. Prepeljati jih morajo v Italijo. Zaradi mladoletnosti in ranljivosti so pristojni organi pred tem podobno odločili še za štiri migrante.

Sodniki so odločitev utemeljili z nedavno sodbo Sodišča Evropske unije. Rim je namreč nedavno seznam varnih držav, kjer naj bi bili vrnjeni migranti varni pred pregonom, mučenjem ali diskriminacijo, razširil, a vendarle na njem ostajajo države, ki niso v celoti varne. Sodišče EU je nedavno odločilo, da je mogoče kot varno opredeliti le celo državo.

image_alt
Iz Italije potuje v Albanijo prva ladja z migranti

To pomeni, da 12 od skupno 16 migrantov iz Bangladeša in Egipta, ki so jih ta teden prepeljali v Albanijo, ne izpolnjuje meril za pridržanje v Albaniji v skladu s sporazumom med Rimom in Tirano. Dvanajsterico bodo zdaj morali prepeljati v Italijo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Gre za drugi udarec za sporni dogovor med Italijo in Albanijo, potem ko je bilo že pred tem ugotovljeno, da sta dva od 16 migrantov, ki so jih ta teden prestregli na morju in odpeljali v Albanijo, ranljiva, dva pa mladoletna, in jih je bilo treba prepeljati v Italijo.

Najprej v Bari

Po navedbah neimenovanih virov, na katere se sklicuje Ansa, bodo dvanajsterico z italijansko vojaško ladjo v soboto prepeljali v pristanišče v Bariju, nato pa bi jih lahko namestili v center za prosilce za azil. Čeprav so njihove prošnje za azil že zavrnili, imajo migranti še možnost, da se v štirinajstih dneh pritožijo in znova zaprosijo za dodelitev tega statusa.

Podpredsednik vlade in zunanji minister Antonio Tajani je v odzivu na odločitev poudaril, da sodniki ne bi smeli ovirati dela vlade. »Vajen sem spoštovati odločitve sodne oblasti, vendar želim, da se spoštujejo tudi odločitve izvršilne in zakonodajne oblasti, saj demokracija temelji na delitvi oblasti,« je novinarjem dejal Tajani.

Tudi skrajno desni Bratje Italije premierke Giorgie Meloni so kritični, češ da so sodniki spolitizirani, ker so odločili, da izvorni državi migrantov nista varni. Kot je stranka zapisala na družbenem omrežju X, je zaradi tega nemogoče vračati nezakonite migrante.

Vodja levosredinske opozicijske Demokratske stranke Elly Schlein je danes dejala, da italijanska centra za migrante v Albaniji, ki sta stala približno 800 milijonov evrov, povzročata finančno škodo državni blagajni. Zavrnila je tudi trditev premierke Meloni, ki so jo ponovili predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in nekateri drugi voditelji EU, da bi se lahko italijansko-albanska shema izkazala za model, ki bi ga lahko posnemali tudi drugi.

Dogovor določa, da se migranti, ki jih italijanska plovila prestrežejo na italijanskem območju iskanja in reševanja, odpeljejo v sprejemni center v Albanijo, pri čemer so izključeni tisti, ki se po zakonu štejejo za ranljive. Prebežniki najprej opravijo zdravniški pregled in identifikacijski postopek v centru v neposredni bližini pristanišča Shengjin, nato pa jih namestijo v 20 kilometrov oddaljenem sprejemnem centru v kraju Gjader. Tam naj bi počakali na končanje obravnave njihove prošnje za azil.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine