Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Irska revolucija: odločen da odpravi prepovedi splava

Odpravo prepovedi splava je podprlo 66,4 odstotka volilvcev. Irski premier je pozdravil »tiho revolucijo«. Nasprotniki so priznali poraz in izid označili za tragedijo.
Veselje ...  FOTO: Max Rossi/Reuters
Veselje ...  FOTO: Max Rossi/Reuters
Be. B., STA
26. 5. 2018 | 08:04
26. 5. 2018 | 19:43
3:29
Dublin - Irci so na petkovem referendumu z veliko večino podprli odpravo prepovedi splava. Vzporedni izidi so kazali, da je za odpravo prepovedi glasovalo 69 odstotkov volivcev, uradni izidi pa so pokazali, da je številka nekoliko nižja. Za odpravo prepovedi je glasovalo 66,4 odstotka, proti pa je bilo 33,6 odstotka volivcev.

Irski premier Leo Varadkar, ki je podpiral odpravo prepovedi, je dejal, da vse kaže, da Irci pišejo novo poglavje v zgodovini države. »Ljudje so spregovorili. Pravijo, da potrebujemo moderno ustavo za moderno državo. Smo nacija, ki ni razdeljena, enotni smo in pripravljeni uveljaviti to spremembo,« je dejal in dodal: Kar smo videli, je vrhunec tihe revolucije, ki na Irskem poteka zadnjh 20 let.«

Štetje glasovnic se je začelo ob 9. uri po srednjeevropskem času, končni izidi pa bodo objavljeni še danes.

Irci so na referendumu glasovali o odpravi osmega amandmaja irske ustave, ki dejansko onemogoča umetno prekinitev nosečnosti. Ker je večina glasovala za, bodo lahko sprejeli novo zakonodajo, ki bo ženskam omogočala splav na njihovo zahtevo v prvih 12 tednih nosečnosti.



Nasprotni tabor je izid, kot ga napoveduje vzporedno glasovanje, označil za tragedijo. »Kar so irski volivci naredili včeraj, je tragedija zgodovinskih razsežnosti. Napačno ne postane pravilno samo zato, ker to podpira večina,« je sporočila ena vodilnih organizacij v kampanji proti odpravi prepovedi splava Save the 8th. Skupina je še sporočila, da bo tudi v prihodnje nasprotovala zakonodaji, ki bi »omogočila ubijanje otrok v naši deželi«.

V primeru umetne prekinitve nosečnosti, kadar življenje nosečnice ni ogroženo, je na Irskem tako za nosečnico kot zdravnika in vse, ki pri tem pomagajo, zagrožena zaporna kazen do 14 let zapora. Irska ima tako eno od najstrožjih zakonodaj glede umetne prekinitve nosečnosti na svetu.

Na Irskem s kriminalizacijo umetne prekinitve nosečnosti splava niso odpravili, so pa dosegli stigmatizacijo žensk. Prepoved umetne prekinitve nosečnosti tako ne dosega svojega namena, ogroža pa življenja žensk in povzroča diskriminacijo in neenakopravnost.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine