Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Iran zagrozil, da bo onemogočil nadzor IAEA

V Teheranu od svetovnih sil pričakujejo sprostitev izvoza nafte in dostop do blokiranih računov v tujini.
Teheran. FOTO: Reuters
Teheran. FOTO: Reuters
STA, Ka. M.
15. 2. 2021 | 18:10
15. 2. 2021 | 18:10
2:03
Iran je danes zagrozil, da bo Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) močno omejil dostop do svojih jedrskih objektov, če do nedelje ne bo prišlo do preboja v pogajanjih glede mednarodnega jedrskega dogovora, pišejo tuji mediji. Kot je danes izjavil tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Said Hatibzade, bo Iran ustavil izvajanje dodatnega protokola za IAEA, ki v skladu z jedrskim dogovorom iz leta 2015 dovoljuje IAEA neovirane inšpekcije iranskih jedrskih objektov.

image_alt
Nova iranska kršitev lahko oteži oživljanje jedrskega dogovora


Iranski ultimat je nov pritisk na novo ameriško administracijo pod vodstvom predsednika Joeja Bidna. Potem ko so se ZDA v času mandata nekdanjega predsednika Donalda Trumpa enostransko umaknile iz dogovora in zoper Islamsko republiko uvedle sankcije, trenutni ameriški predsednik odpravo sankcij in vrnitev k sporazumu pogojuje s spoštovanjem dogovora s strani Irana. Iran je namreč protestno prenehal spoštovati nekatera določila, zlasti glede bogatenja in skladiščenja urana, začeli so proizvajati tudi uranovo kovino.

Namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči je danes sporočil, da je minimum, ki ga pričakuje Iran, sprostitev izvoza iranske nafte in dostop do blokiranih bančnih računov v tujini. ZDA so namreč zagrozile s sankcijami vsem, ki bi poslovali z Iranom. 

Pred dnevi je za precej razburjenja poskrbel vodja iranske obveščevalne službe Mahmud Alavi, ki je v televizijskem pogovoru namignil, da bi Iran lahko začel izdelovati jedrsko bombo, če sankcije, ki zavirajo iransko gospodarstvo, ne bodo odpravljene takoj. Hatibzade je navedbe danes zanikal in poudaril, da je iranski jedsrki projekt miroljuben, namenjen proizvodnji jedrski energiji. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine