Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Indijski milijarder Bosancem »pil kri« in končal v priporu

Brata enega od najbogatejših Indijcev sumijo, da je iz tovarne koksa v Bosni in Hercegovini nezakonito izvlekel dobrih 10 milijonov evrov.
Pramod Mittal je znan predvsem kot mlajši brat indijskega jeklarskega mogotca Lakshmija Mittala. Foto: REUTERS/Stoyan Nenov 
Pramod Mittal je znan predvsem kot mlajši brat indijskega jeklarskega mogotca Lakshmija Mittala. Foto: REUTERS/Stoyan Nenov 
25. 7. 2019 | 19:10
25. 7. 2019 | 20:59
3:29
Nezakoniti posli v tovarni koksa v Lukavcu so po oceni tožilstva tuzelskega kantona tovarno v devetih letih oškodovali za 21 milijonov konvertibilnih mark (10,5 milijona evrov). Lastnika tovarne, indijskega milijonarja Pramoda Mittala, so oblasti BiH pridržale, njemu in sodelavcem grozi skupno 45 let zapora. Sindikalisti, ki na sporne posle glasno opozarjajo že deset let, pa se bojijo, da bo revna država bogatega Indijca izpustila nekaznovanega.



V Lukavcu, industrijskem kraju s približno 50.000 prebivalci, ki spada med najbolj onesnažene predele v Evropi, zadnje dni nekoliko lažje dihajo. Policija je namreč na zahtevo kantonalnega tožilstva prijela in pridržala Pramoda Mittala, lastnika in predsednika nadzornega sveta družbe Gikil.

Poleg njega sta pridržana še nadzornik Rajib Dash in generalni direktor družbe Paramesh Bhattachary. Pramod Mittal, ki je v poslovnem svetu bolj znan kot mlajši brat indijskega jeklarskega mogotca Lakshmija Mittala, je pred dobrimi 15 leti lastniško vstopil v tovarno koksa v Lukavcu, ki spada med največje onesnaževalce v tem že tako močno onesnaženem okolju.

Izpusti koksarne Lukavac, Bosna in Hercegovina. Foto Voranc Vogel/Delo
Izpusti koksarne Lukavac, Bosna in Hercegovina. Foto Voranc Vogel/Delo

 

Škodljiva indijsko-bosanska naveza

Čeprav Mittal nikoli ni plačal in kupil dogovorjenega večinskega deleža v družbi (večinska lastnica je vlada tuzelskega kantona), je dobil dvotretjinske upravljavske pravice, in kmalu zatem se je začelo sistematično izogibanje plačevanju obveznosti do dobaviteljev in sočasno protipravno črpanje denarja podjetja prek menedžerskih pogodb na račune štirih indijskih in dveh bosansko-hercegovskih državljanov, je kantonalni tožilec Ćazim Serhatlić pojasnil vzroke za pridržanje Indijcev.

Podrobnosti o načinu izčrpavanja tovarne Serhatlić ni razkril, je pa dejal, da osumljenim grozi 45 let zapora, če jim bodo dokazali kazniva dejanja, in namignil, da Indijci brez velike pomoči domačih sodelavcev spornih dejanj ne bi mogli izpeljati.

Med škodljivimi izpusti iz zastarele tovarne koksa v Lukavcu je tudi plin, ki ga uporabljajo za izdelavo solzivca. Foto Voranc Vogel
Med škodljivimi izpusti iz zastarele tovarne koksa v Lukavcu je tudi plin, ki ga uporabljajo za izdelavo solzivca. Foto Voranc Vogel


Indijcem evropske nagrade, domačinom kitajski zrak


Sindikat koksarne spada med najbolj radikalne v državi, a so, da bi obdržali delovna mesta, že večkrat preprečili ustavitev proizvodnje zaradi neplačanih obveznosti indijskega lastnika do države in večkrat preseženih izpustov škodljivih snovi. Prvega sindikalista Mirsada Imamovića prijetje Indijcev ni presenetilo, začudil se je le, zakaj se je to zgodilo tako pozno.

»Že deset let vpijemo, da ti ljudje uničujejo družbo. Zadnji, ki je kaj vložil v koksarno, je bil Tito. Kakšna bo usoda prijetih, me ne skrbi. Država je prerevna, da bi kaznovala bogate Indijce,« je dejal Imamović.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine