Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Indijo mora voditi ženska!

Nova zvezda Gandhijevih: Prijanka Gandhi Vadra, vnukinja Indire Gandhi, je začela predvolilno kampanjo.
vreme za 14. februar
vreme za 14. februar
14. 2. 2019 | 06:00
14. 2. 2019 | 08:38
6:24
Na twitter se je prijavila v nedeljo zvečer. Do ponedeljka zjutraj je imela svoj račun na tem omrežju, do torka pa skoraj 150.000 sledilcev. »Nova superzvezda družabnega omrežja je rojena!« je vzkliknil Šaši Tharur, član indijskega parlamenta in eden od visokih funkcionarjev Kongresne stranke.

To je bilo v resnici dobro znamenje. Prijanka Gandhi Vadra je pravkar začela predvolilno kampanjo v državi Utar Pradeš, ki bi lahko bila odločilna za končni rezultat parlamentarnih volitev, napovedanih za letošnjo pomlad. Ne le da je to najštevilnejša od 29 indijskih držav in ima z 230 milijoni prebivalcev kar 80 poslancev v lok sabhi, spodnjem domu parlamenta, temveč je na prejšnjih volitvah stranka Bharatija Džanata (BJP) sedanjega premiera Narendre Modija od omenjenih dobila kar 71 sedežev. Prav tukaj bodo namreč vodili bitko v slogu »biti ali ne biti«, tako da bi morala odločitev Kongresne stranke, da bo Utar Pradeš prepustila Prijanki, Modija resno skrbeti.

»To je, kot da bi med nas znova prišla Indira,« je vzklikal Fuzail Ahmed Khan, ki glasuje za kongres, ko je 36-letna političarka iz ene izmed najuglednejših indijskih družin obiskala Loknov, glavno mestu Utar Pradeša. In res, Prijanka je po zunanjosti podobna pokojni babici, tako da že s pojavo opravlja del dolžnosti, ki jo čakajo: bratu Rahulu pomagati v veliki misiji vrnitve njihove stranke na oblast. »Kmetje v naši državi si želijo Rahula na položaju premiera,« je na kratko analiziral Fuzail, »Prijanko pa na položaju premierke Utar Pradeša.«

Indira Gandhi je bila hči indijskega predsednika vlade Džavaharlala Nehruja (ni v sorodu z Mahatmo Gandhijem). Po nasilni smrti jo je nasledil njen sin Radživ Gandhi, ki je bil prav tako umorjen, politično se je uveljavila njegova vdova Sonja, mati Prijan
Indira Gandhi je bila hči indijskega predsednika vlade Džavaharlala Nehruja (ni v sorodu z Mahatmo Gandhijem). Po nasilni smrti jo je nasledil njen sin Radživ Gandhi, ki je bil prav tako umorjen, politično se je uveljavila njegova vdova Sonja, mati Prijan

 

Ženske se čedalje bolj zavedajo svojih pravic


»Indijo bi morala voditi ženska,« je za Delo izjavila Anandi Khude iz vasi blizu mesta Pune v državi Maharaštra in dodala, da na volitvah ne bi smel zmagati Modi. Z Anandi sem se pogovarjala po telefonu. Petinpetdesetletna Indijka ima samo tri razrede osnovne šole – »le toliko, kolikor je bilo treba, da se naučim pisati in brati«, je dejala, a je v svojem kraju zelo dejavna. Je članica ene od organizacij, v kateri so zbrane ženske iz njene vasi in okolice. Anandi jih poučuje, kako se morajo bojevati za svoje pravice, organizira jim izlete v Bombaj ali New Delhi, na katerih se udeležujejo protestov zaradi neizpolnjenih obljub, ki jih je Modi dal na začetku mandata, in jim podrobno pojasnjuje, kdo je kdo na političnem prizorišču.

»Ne vem, ali bi morala zmagati Prijanka, dejstvo pa je, da od Modija nimamo nobene pomoči,« je dejala in pri tem nezavedno zvišala glas. Anandi si želi preprečiti, da bi ženske, zbrane v njeni skupini, brez razmisleka glasovale za sedanjega premiera. Uči jih, naj obkrožijo »nikogar«, če ne vedo, kateri kandidat bi bil boljši, poleg tega si vneto prizadeva za spremembo njihovega statusa v indijski družbi. Na moje vprašanje, kako primerja sedanje življenje z življenjem pred petimi leti, odkar je prišel na oblast Modi, je Anandi znova poudarila, da jim vlada ni dala ničesar, so pa dobile možnost, da same naredijo tisto, kar si želijo.

»Ženske se vse bolj zavedajo svojih pravic in se znajo tudi čedalje bolje bojevati za te pravice,« je dejala v hindujščini, njene besede mi je pomagala prevesti v angleščino gospa, pri kateri Anandi dela kot hišna pomočnica. Ker noče kar tako podpreti nobene velike stranke, ki se izmenjujejo na oblasti, je diplomatsko ugotovila, da je čas za še eno korenito spremembo. »Prijanka do zdaj ni nastopala v javnosti,« je povedala Anandi, »tako da ne moremo vedeti, kako bi opravljala najvišjo funkcijo. Vendar se bomo me bojevale zase, in to neodvisno od rezultatov volitev. Bojevale se bomo za pravico do pokojnine, pravico do porodniškega zavarovanja, pravico do zaščite premoženja, pravico do vsega, kar nam v tej družbi pripada.«
 

Še druge ženske


Prijanka Gandhi Vadra bi morala računati z volivkami, kot je Anandi. Ženske bodo na bližnjih volitvah največji izziv za Modija, ki je še vedno najbolj priljubljen med vsemi politiki. Sicer pa je tudi sam začel kampanjo »Beti bačao, beti padhao«, kar pomeni 'Reši hčer, izobražuj hčer', in v svoj 26-članski kabinet uvrstil šest žensk.

Prejšnji mesec so v Bombaju ustanovili prvo žensko politično stranko v Indiji pod imenom – kako drugače kot – Nacionalna ženska stranka. Članice jo predstavljajo kot »stranko mater«, njihov cilj pa je zavzeti polovico poslanskih sedežev v spodnjem domu parlamenta.

A resnejši tekmici za premierski položaj bi lahko bili dve drugi ženski. Prva je Mamata Banerdži iz države Zahodna Bengalija, druga Majavati, nekdanja premierka Utar Pradeša. Obe sta veliko bolj izkušeni političarki kot Prijanka in ni izključeno, da se bo v določenem trenutku med novo zvezdo Gandhijevih in eno od dveh Modijevih izzivalk vzpostavila koalicija. Na kratko povedano, gre za to, da ima opozicija bistveno močnejše ženske od vladajoče BJP, kar bi bilo lahko odločilno v državi, v kateri je ženski glas čedalje močnejši.

Čeprav je Prijanka nova plesalka v kolu, je njena karizma očitno močnejša od karizme njenega starejšega brata Rahula, ki so mu volivci na levici velikokrat očitali, da nima dovolj stikov z indijsko stvarnostjo. Prijanka dobro ve, da lahko v mestu nosi kavbojke, da pa ji na podeželju veliko bolje pristajajo sari in malce bolj tradicionalna oblačila. Konec koncev iz babičinih izkušenj, pa tudi matere Sonje, dobro ve, da bo odločilno to, koliko se v njej skriva tistega, čemur Indijci pravijo »vodja naroda«. Anandi bo morda glasovala zanjo. Odvisno od tega, ali se ji bo zazdelo, da ne gre zgolj za podobnost veliki Indiri.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine