Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Indijanke, muslimanke, Latinskoameričanke ...

V ameriškem kongresu bo sedelo največ žensk do zdaj. 
Porporniki Davidsove. FOTO: Whitney Curtis/AFP
Porporniki Davidsove. FOTO: Whitney Curtis/AFP
S. S.
7. 11. 2018 | 08:08
7. 11. 2018 | 08:31
4:04
Zanimanje za letošnje ameriške vmesne volitve je še kako veliko, saj se je pojavilo nekaj oseb, ki bodo morda v prihodnosti še kako zaznamovali politiko ZDA. Glasovi še niso prešteti, a kaže, da demokrati prevzemajo kongres, republikanci ohranjajo primat v senatu. 

Že je jasno, kot pišejo tuji mediji, da bo v kongresu sedelo največ žensk do zdaj. Indijanci, muslimani, pripadniki latinskoameriške skupnosti, imigranti, milenijci in kandidati LGTB pa so zgodovino spisali že med samo kampanjo.


Najmlajša ženska, izvoljena v kongres  


Alexandria Ocasio-Cortez FOTO: Rick Loomis/AFP
Alexandria Ocasio-Cortez FOTO: Rick Loomis/AFP


Alexandria Ocasio-Cortez je z 29-letni postala najmlajša ženska, kdajkoli izvoljena v kongres. Njena zmaga v osvojitvi nominacije je presenetila demokratsko stranko že junija, kampanjo pa je vodila s sloganom, da ženkse, kakršne je ona, naj ne bi tekmovale za sedež v kongresu. 29-letnica se je rodila materi s Portorika in očetu, rojenemu v Bronxu. V kampanji se je zavzemala za odpravo imigracijskih zakonov, za izboljšanje zdravstvenega sistema in za brezplačno terciarno šolanje. 


Muslimanski kongresnici 


Rashida Tlaib FOTO: Rebecca Cook/Reuters
Rashida Tlaib FOTO: Rebecca Cook/Reuters


Rashida Tlaib in Ilhan Omar sta izvoljeni muslimanki. Rashida Tlaib je postala prva palestinsko-ameriška ženska v kongresu. Je demokratska socialistka, v kampanji je podpirala zdravstveno oskrbo za vse. Tlaibova je postala znana leta 2016, ko so jo pospremili s Trumpovega zborovanja, ko ga je spraševala, če je prebral ustavo. Ilhan Omar je somalska Američanka, nekdanja begunka, zadnja štiri leta se je kot zakonodajalka borila za višjo minimalno plačo in štipendije za revne študente. 

Ilhan Omar FOTO: Eric Miller/Reuters
Ilhan Omar FOTO: Eric Miller/Reuters


Guverner, ki ne skriva istospolne usmerjenosti


Jared Polis FOTO: Evan Semon/Reuters
Jared Polis FOTO: Evan Semon/Reuters


Jared Polis je postal guverner v Koloradu. Že dolgo časa se zavzema za legalizacijo marihuane in oporeka smrtni kazni ter zahteva strožji nadzor nad orožjem. Kate Brown, biseksualka, je leta 2016 postala prva guvernerka v Oregonu, ki ni skrivala svoje spolne usmerjenosti. Demokrat Jim McGreevey, nekdanji guverner v New Jerseyju, je svojo istospolno usmerjenost razkril med mandatom leta 2004. 


Pripadnici prvotnih prebivalcev 


Deb Haaland FOTO: Brian Snyder/Reuters
Deb Haaland FOTO: Brian Snyder/Reuters


Sharice Davids in Deb Haaland sta izvoljeni kongresnici. Sharice Davids, odvetnica in mojstrica borilnih veščin, je postala prva Indijanka in prva lezbijka, izvoljena v kongres iz Kansasa. Zaposlena je bila v Beli hiši v času predsedovanja Baracka Obame. Tudi v Novi Mehiki so volivci v kongres izvolili pripadnico Indijancev.  Deb Haaland je znana aktivistka, ki se že dlje bori za impičment predsednika Trumpa. 

Sharice Davids FOTO: Whitney Curtis/AFP
Sharice Davids FOTO: Whitney Curtis/AFP


Senatorka iz Tennesseeja 


Republikanka Marsha Blackburn je postala prva ženska senatorka iz Tennesseeja. Pozornost medijev ji je pridobila pevka Taylor Swift, ki je podprla demokratskega kandidata Phila Bredesena


Bernie Sanders tretjič 


V senatu bodo sedeli nekateri znani obrazi, med njimi bo že tretji mandat tudi Bernie Sanders, ki ga je svetovna javnost podrobneje spoznala med predsedniško kampanjo leta 2016. V Vermontu je Sanders že leta najbolj priljubljen politik, tako da vnovična izvolitev ni presenečenje. V kampanji se ni osredotočal na svojo izvolitev, ampak je potoval po državi in podpiral druge demokratske kandidate. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine