Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Humanitarna kriza v Tijuani

Župan Tijuane je zaradi prihoda migrantov razglasil humanitarno krizo, vendar pribežnikom noče nameniti javnih sredstev. 
Iz Srednje Amerike je prispelo okoli 5000 prišlekov. FOTO: Reuters 
Iz Srednje Amerike je prispelo okoli 5000 prišlekov. FOTO: Reuters 
24. 11. 2018 | 13:35
24. 11. 2018 | 13:39
1:52
Župan Tijuane Juan Manuel Gastelum je zaradi prihoda migrantske karavane razglasil humanitarno krizo. Iz Srednje Amerike je prispelo 4976 prišlekov, ki se bodo zaradi dolgotrajnih postopkov mehiško-ameriških služb lahko zadržali tudi po več mesecev. Gastelum je prosil mehiško vlado in Združene narode za humanitarno pomoč, vendar noče nameniti proračunskih sredstev lastne občine.

Večina pribežnikov je nastanjena v začasnih zatočiščih, ki se nahajajo na športnih štadionih in na večjih javnih površinah. Pomoč jim nudijo prebivalci Tijuane, lokalne cerkve in organizacije. Mehiška vlada je napovedala, da bo poslala 20 ton pomoči, vendar bo le pet ton namenila pribežnikom, preostale tri četrtine bo uporabila za okrepitev severne meje. Zaradi nezadostne državne pomoči se je Gastelum že obrnil k Združenim narodom.

Večina pribežnikov prebiva v začasnih zatočiščih. FOTO: Reuters. 
Večina pribežnikov prebiva v začasnih zatočiščih. FOTO: Reuters. 


Na očitke, da ne želi zapraviti niti minimalnega zneska za pomoč migrantom, je odgovoril: »Nimamo zadostne in potrebne infrastrukture, da bi ustrezno poskrbeli za te ljudi, jim dali dostojen prostor.« Po njegovih navedbah ima Tijuana že brez begunske problematike denarne težave.

Tudi vsi domačini ne želijo migrantov. Čeprav bežijo pred revščino in nasiljem v domovini in upajo na boljše življenje v Severni Ameriki, jih je ob nedeljskem prihodu v Tijuano pričakalo kakšnih dvesto protestnikov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine