Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Gruzijske sanje, nočna mora za demokracijo

Pod pretvezo zagotavljanja transparentnosti hoče utišati kritike oblasti, kot so nevladne organizacije in neodvisni mediji.
Demokratični standardi so pod udarom v več državah, od katerih so nam nekatere bliže, kot si mislimo. FOTO: Giorgi Arjevanidze/AFP
Demokratični standardi so pod udarom v več državah, od katerih so nam nekatere bliže, kot si mislimo. FOTO: Giorgi Arjevanidze/AFP
Nejc Brezovar
23. 6. 2024 | 05:00
16:10

V nadaljevanju preberite:

Gruzija velja za varno zakavkaško državo, ki meji na Turčijo, Armenijo, Azerbajdžan in Rusko federacijo. Ima milo klimo, na zahodu se razprostira vse do Črnega morja, slovi kot zibelka vinogradništva in vinarstva, saj tam pridelujejo vino že več kot osem tisoč let, ter kot dežela gostoljubnih ljudi.

Leta 2022 je Gruzija zaprosila za članstvo v Evropski uniji (EU) in leta 2023 na podlagi dejstva, da se je zavezala izpeljati različne demokratične reforme, dobila status kandidatke. Dve prednostni nalogi, ki ju je opredelila EU, se nanašata na »prizadevanja za zagotavljanje svobodnega, profesionalnega, pluralističnega in neodvisnega medijskega okolja« in na »zagotavljanje vključevanja civilne družbe v procese odločanja na vseh ravneh«. Kot država kandidatka za vstop v EU, bi morala Gruzija svojo zakonodajo ustrezno približati pravnemu redu EU.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine