Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Greta Thunberg nominirana za Nobelovo nagrado

Mlada švedska aktivistka, ki je sprožila mednarodno gibanje mladih za podnebno pravičnost, je s svojim bojem segla tudi do Slovenije.
16-letna aktivistka Greta Thunberg je sprožila mednarodno gibanje. FOTO Morris Macmatzen/Reuters
16-letna aktivistka Greta Thunberg je sprožila mednarodno gibanje. FOTO Morris Macmatzen/Reuters
14. 3. 2019 | 11:25
14. 3. 2019 | 14:18
2:28
Čeprav je seznam nominiranih za Nobelovo nagrado za mir dobro varovana skrivnost (v javnost pride le peščica imen, ki so jih javnosti razkrili tisti, ki so vložili nominacijo), je tokrat znano vsaj eno predlagano ime za to prestižno priznanje. Trije norveški poslanci so prepričani, da si to nagrado zasluži 16-letna Greta Thunberg, švedska najstnica, ki ji je uspelo sprožiti mednarodno gibanje za podnebno pravičnost. Odločnejši boj proti podnebnim spremembam bodo jutri zahtevali mladi v stotih državah po svetu, tudi pri nas.

»Greto Thunberg smo predlagali, ker če ne bomo naredili nič, da bi zamejili podnebne spremembe, bodo te postale vzrok za vojne, konflikte in begunstvo. Greta Thunberg je sprožila množično gibanje, ki ga vidim kot pomemben prispevek k miru,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal poslanec Freddy Andre Ovstegard.



Ko je pred šestimi meseci – takrat še neznana – mlada aktivistka stala pred švedskim parlamentom z napisom »šolska stavka za podnebje« in zahtevala spremembe, se je le malokdo zavedal njene družbene moči. Danes je njeno ime znano po svetu, je zgled mladim, ki zahtevajo več v boju proti podnebnim spremembam.

Njen glas je segel tudi do nas – jutri bodo mladi v Sloveniji zahtevali konkretne ukrepe proti podnebnim spremembam. FOTO Morris Macmatzen/Reuters
Njen glas je segel tudi do nas – jutri bodo mladi v Sloveniji zahtevali konkretne ukrepe proti podnebnim spremembam. FOTO Morris Macmatzen/Reuters


Jutri naj bi se tako na ulicah mest v več kot stotih državah po svetu zbralo na tisoče mladih, ki zahtevajo spremembe. »To je šele začetek. Spremembe so na obzorju in ljudje se bodo zavzeli za svojo prihodnost,« je 16-letna aktivistka in nominiranka za Nobelovo nagrado tvitnila pred kratkim.

Okoljski protest mladih, ki bodo jutri protestno zapustili šolske klopi in na ulicah od pristojnih zahtevali konkretna dejanja proti segrevanju planeta, se bo začel ob pomenljivi uri – 11.55. Potekal bo v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novem mestu.

Na okoljskem ministrstvu, kjer protest mladih podpirajo, naj bi sicer še letos pripravili dolgoročno podnebno strategijo Slovenije do leta 2050, kjer bodo morali najti tudi odgovore na zahtevna vprašanja, kakršno je morebitno predčasno zaprtje Termoelektrane Šoštanj.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine