Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Globoke skrbi jedra EU za pravno državo in demokracijo

Dramatičen poziv skupine članic k spoštovanju temeljnih vrednot v času pandemije, obujanje razprav o izključitvi Orbánovega Fidesza iz EPP.
Madžarski premier Viktor Orbán je spet tarča ostrih kritik, ker da spodkopava demokracijo, svobodo tiska, temeljne svoboščine.  FOTO: François Lenoir/Reuters
Madžarski premier Viktor Orbán je spet tarča ostrih kritik, ker da spodkopava demokracijo, svobodo tiska, temeljne svoboščine.  FOTO: François Lenoir/Reuters
2. 4. 2020 | 10:41
2. 4. 2020 | 13:52
4:13
Bruselj – Krizni ukrepi madžarskega premiera Viktorja Orbána so sprožili val ogorčenja po Evropi, tudi v Evropski ljudski stranki (EPP) ima njegov Fidesz zamrznjen status.

Sinoči se je skupina trinajstih članic, vključno z vsemi šestimi ustanovnimi, odločila za edinstven korak, za objavo skupine izjave. Izrazile so globoko zaskrbljenost glede izrednih ukrepov proti koronavirusu, ki bi lahko posegli v pravno državno demokracijo in temeljne vrednote.  

Glede Madžarske sta dve temeljni skrbi. Z novimi pristojnostmi Orbán lahko v izrednih razmerah (njihovo trajanje ni omejeno) vlada z dekreti, brez parlamenta. Zaradi drastičnih kazni, zagroženih za lažne novice, se pojavljajo strahovi, povezani s pritiski na kritično poročanje časnikarjev.   

Trinajsterica držav sicer ne omenja konkretno Madžarske, a poziva, »da morajo biti izredni ukrepi omejeni na strogo nujno, morajo biti sorazmerni in omejeni, redno preverjeni, upoštevati morajo omenjena načela in obveznosti iz mednarodnega prava. »Ne smejo omejevati svobode izražanja in svobode tiska,« pišejo.



Podprli so pobude evropske komisije za spremljanje kriznih ukrepov in njihove uporabe, da bi zagotovili temeljne vrednote Unije, poleg tega so pozvali svet EU, da se ob primernem času loti zadeve. K izjavi so pristopile Belgija, Danska, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Luksemburg, Nemčija. Nizozemska, Portugalka, Španija in Švedska. To so vse »stare« članice z izjemo Avstrije.

Danes se je izjavi pridružila tudi Latvija kot prva od članic, ki so vstopile v letih 2004–2013.


Razprave znotraj EPP


Tudi znotraj EPP se krepi nezadovoljstvo z Orbánovim delom. Predsednik EPP Donald Tusk je v pismu članstvu pozval proti zlorabam pandemije. »Uporaba pandemije za vzpostavitev stalnih izrednih razmer je politično nevarna in moralno nesprejemljiva,« je zapisal.



Omenil je, da se mnogi niso strinjali z izključitvijo Fidesza iz politične družine. Med pandemijo so po njegovih besedah prednostne naloge sicer druge. »A kmalu bo prišel čas, ko boste morali spet premisliti o svojem stališču,« je zapisal.
 

Luksemburg: Madžarsko v politično karanteno


Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn bi Madžarsko takoj, brez zapravljanja časa, postavil v politično karanteno. Madžarska po njegovem ne bi več smela imeti sedeža za mizo v institucijah EU, na ministrskih zasedanjih, in soodločati o stvareh za ljudi v Evropi. »Ne smemo se sprijazniti s tem, da v EU obstaja diktatorska vlada,« je povedal za Die Welt.

Proti Madžarski in Poljski je sicer že sprožen postopek po 7. členu pogodbe o EU (kršitev temeljnih vrednot), a nadaljnji postopek, ki poteka na ravni držav članic v svetu EU, je po nekaj ustnih obravnavah bolj ali manj v slepi ulici.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine