Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Tadić: Evropa se ni spoprijemala s strahotami, ki smo jih mi videli od blizu

Nekdanji srbski predsednik Boris Tadić je zelo zadržan do novih obljub in časovnic, ki jih državam kandidatkam iz regije ponuja Bruselj.
Nekdanji srbski predsednik Boris Tadić svari pred prevelikim optimizmom tistih, ki slavijo na novo odkrito navdušenje Evropske unije nad širitvijo na Zahodni Balkan. Foto Jože Suhadolnik
Nekdanji srbski predsednik Boris Tadić svari pred prevelikim optimizmom tistih, ki slavijo na novo odkrito navdušenje Evropske unije nad širitvijo na Zahodni Balkan. Foto Jože Suhadolnik
19. 3. 2024 | 05:00
19. 3. 2024 | 09:40
7:23

V nadaljevanju preberite:

Svet že dolgo ni bil tako nepredvidljiv, kot je danes, Evropska unija pa je na Zahodnem Balkanu izgubila velik del verodostojnosti. Zato je bil nekdanji srbski predsednik Boris Tadić zelo zadržan do novih obljub in časovnic, ki jih državam kandidatkam iz regije ponuja Bruselj.

Pretekle napake, zlasti v odnosu do Severne Makedonije, so močno prizadele verodostojnost EU med državljani držav te regije, še posebno Srbije, je opozoril Tadić, ki se je včeraj v Ljubljani udeležil okrogle mize EU in Zahodni Balkan: 20 let po veliki širitvi v organizaciji Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Tadić, ki si je doma nakopal sovražnike z opravičilom za genocid v Srebrenici, o sebi pravi, da ostaja privržen evropski ideji, a ob tem opozarja na napake, ki jih v odnosu do regije delajo predstavniki EU. Če si želi EU pridobiti Srbijo na svojo stran, naj opusti vzvišen in pokroviteljski odnos, predvsem pa naj ne pogojuje članstva Srbije s priznanjem Kosova, če hoče imeti Srbijo v svoji družbi. Po okrogli mizi si je vzel nekaj minut časa za pogovor za Delo.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine